Sockerfri bakning

Semmelpannkakor (bovete & mandel)

DSC_0245.jpg
DSC_0265.jpg
DSC_0219.jpg

Finns det något godare än semlor? Det tycker inte jag! / Tjejen som åt mandelmassa direkt från korven på Vasaloppet 2014.

Jag hade en omröstning på Instagram om vilket recept folk var mest sugna på - Semmelgröt eller semmelpannkakor? Semmelpannkakorna vann överlägset med 68% VS 32%. Kan bli att jag testar gröten också, för jag är så pepp på den. Men här kommer pannkakorna.

Testade både med ägg och utan ägg. Var tveksam på hur det skulle bli utan men till min förvåning blev de veganska pannkakorna bättre än de vegetariska. Då är ju valet solklart!

 

Semmelpannkakor

4 portioner, ca 8 pannkakor (2 var)
30 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

Pannkakor

  • 3 dl bovetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk steviaströ
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 4 dl havremjölk
  • 2 msk kokosolja

Sockerfri mandelmassa

  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl hackad sötmandel
  • 2 msk steviaströ
  • 1 dl havremjölk
  • 1 droppe bittermandelextrakt

Kokosgrädde

  • 1 burk kokosgrädde, eller vanlig grädde, whatever you like
  • 1 krm vaniljpulver

SÅHÄR GÖR DU:

  1. Blanda de torra ingredienserna till pannkakorna. Därefter häller du i mjölken och blandar om till en jämn smet. Stek pannkakorna i kokosolja på vardera sida ca 2 min.
  2. Blanda ingredienser till mandelmassan. Checka konsistensen och tillsätt eventuellt lite mer mjölk om du vill att massan ska vara lösare.
  3. Separera den tjocka krämiga delen av kokosgrädden från den vattniga. Spara det vattniga till något annat, t.ex. som vätska i en chiapudding. Vispa grädden med vaniljpulvret tills den blir fluffig. (OBS den kommer inte att bli som vispgrädde!)

 

Midsommartårta med chokladbollsbotten

Den här tårtan blev succé. Perfekt att slänga ihop inför midsommar om man vill ha något med naturligt socker som ändå smakar lyxigt sött. 

Fyll gärna med mer bär, hallon, björnbär, vinbär. Men det självklara är ju ändå de färska jordgubbarna.

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Chokladmousse-tårta med chokladbollsbotten och bär

Bitar: ca 10
Tid: 50 min

INGREDIENSER

Botten

  • 125 g valnötter 
  • 5 dadlar, urkärnade
  • 2 msk kakao
  • 1 dl havregryn
  • Flingsalt efter smak

Mousse

  • 2 mogna avocados
  • 3 st dadlar, urkärnade
  • 2 msk kakao

Topping 

  • Jordgubbar
  • Passionsfrukt

 

 INSTRUKTIONER

  1. Mixa valnötterna snabbt till lite mindre bitar. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en jämn chokladbollssmet.
  2. Tryck ut pajdegen i en mindre pajform (min var ca 20 cm i diameter). Ställ i frysen åtminstone 30 minuter.
  3. Mixa avocado och resten av ingredienserna till moussen.  
  4. Ta ut bottnen. Spritsa eller bred ut moussen med en slickepott. Toppa med bären och njut.