Vegansk pad thai

DSC_0191.JPG
DSC_0178.JPG

 

Mums-fili-fucking-baba säger jag! Den godaste pad thaien jag ätit var tro det eller ej inte på en härlig strand i Phuket eller på en skön bakgata i Bangkok. Nej, den godaste pad thaien åt jag på Mama Ye's i Liljeholmen. Så freaklicious delicious! Massor med hackade jordnötter, en härlig chiliblandning och såklart koriander. Helt underbar. Inspirerad av den slängde jag ihop en egen.

Okej, jag ljuger faktiskt. När jag lagade detta så hade jag i lite fisksås, så helt veganskt blev det inte. Men det är helt okej att utesluta och köra lite mer soja bara.


Vegansk pad thai

Portioner: 4
Tid: 30 min
 

INGREDIENSER

  • 250 g risnudlar
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 medelstora morötter
  • 1 gul lök
  • 3 st salladslök
  • 1 msk rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 cm ingefära
  • 400 g fast naturell tofu
  • 2 dl böngroddar
  • 2 msk fisksås
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 lime
  • 1 dl jordnötter
  • 1 kruka färsk koriander

INSTRUKTIONER

  1. Koka risnudlarna någon minut, de behöver inte vara helt genomkokta då de ändå ska ner i pannan sen.
  2. Hacka chilin, riv morötterna, skiva löken och hacka salladslöken.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna, pressa ner vitlöken, finriv ner ingefäran och fräs. Häll ner morötterna och löken och stek tills de mjuknat.
  4. Tillsätt böngroddarna och salladslöken.
  5. Häll ner risnudlarna i pannan, smula över tofun och blanda om så mycket du bara orkar.
  6. Smaksätt hela baletten med fisksås (eller inte fisksås) och soja. 
  7. Servera med limejuice, hackade jordnötter och massor med koriander.