Almond / Swedish semla mud cake

 Almond mud cake / Semla mud cake

Almond mud cake / Semla mud cake

Made it for my dad's birthday which was also the day we moved into our new apartment. In the chaos at least we had a chance to sit down for a coffee and semla. Next time I make it I will make sure not to bake for too long, you really want that stickiness of a mud cake. Even though it's tricky without sugar. 

Ingredients

  • 1 dl / 85 g granulated stevia (I used ICA Sötströ)
  • 3 eggs, yolks and whites separated 
  • 100 g / 3 oz butter
  • 3 dl / 150 g / 1,5 cup almond flour
  • 2 tsp ground cardamom
  • 2 dl / 1 cup cream (heavy)
  • powdered sugar to sprinkle with

Instructions

  1. Preheat the oven to 180 C / 395 F. 
  2. Melt the butter and set a side. Use some of the butter to grease a form. Pour in some of the almond flour and make sure it covers the surface of the form.
  3. Whisk together egg whites and halve the stevia in a bowl.
  4. Add almond flour, cardamum and egg yolks, the rest of the stevia and continue stirring.
  5. Pour the batter into the form. Bake for 15-17 min, check to make sure it doesn't get too dry - you want it to become a sticky mud cake. 
  6. While you let the cake cool; whip the cream and prep the cake using a pastry bag. Top with powdered sugar.  

Ingredienser:

  • 1 dl / 85 g stevia-strö (eller socker)
  • 3 ägg, gula och vita separerade
  • 100 g smör
  • 3 dl / 150 g mandelmjöl
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 2 dl vispgrädde
  • florsocker att toppa med

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 180 grader. 
  2. Smält smör och sätt till sidan. Använd lite av smöret för att smörja en pajform. Häll över lite av mandelmjölet och vicka på formen tills hela formen är täckt. 
  3. I en skål, vispa äggvitor och halva mängden stevia. 
  4. Häll i mandelmjöl, kardemumma och äggulorna samt resten av stevian. Fortsätt vispa till en härlig smet. 
  5. Häll i smeten i en form och baka i ugnen 15-17 min. Kolla till den när det närmar sig så att den inte blir för torr - du vill väl att den ska bli kladdig? 
  6. Medan du låter den svalna; vispa grädde och använd en sprits för att få till en fin topping på kakan. Toppa med florsocker.