Starta eget

Magkänsla & det inbillade bananskalet

upload.jpg
Att halka in på ett bananskal

Snabba övertygelser, en intuition och känsla av att något är rätt utan att ens kunna förklara varför. Så har mina beslut tagits, så länge jag kan minnas. Jag jobbar helt enkelt efter min magkänsla. Rationella kalkyler, genomtänkta mål, och detaljplanering är så långt ifrån mig du kan komma. 

Jag har spontant sökt utbildningar och helt plötsligt vaknat upp med en examen i handen och jag hann inte ens tänka. Bananskal. Jag har flyttat till nya städer, hittat hem och magiskt fina vänner. Bananskal. Jobben har dykt upp från ingenstans. Drömjobb dessutom. Bananskal. Tidigare i livet; resultat jag gjort när jag tävlade i orientering var bara tur, alla andra var skickliga. "Det var ju bara den här gången jag lyckades få till det". Bananskal.

Jävla bananskal!

Eftersom att ingenting någonsin har varit en avsiktlig plan baserad på rationella beslut så måste det ju vara tur, allt det positiva som händer mig och som jag lyckats göra? Eller?

Nej! Det är magkänslan, hårt jobb och att jag kan det jag gör! Inte nåt jävla bananskal.

Jag har tydligen värderat saker som är planerade högre än saker som sker tack vare en stark intuition och vetskap om vad som är rätt och fel för mig. 

Allt jag har gjort och lyckats med har bara handlat om ren och skär tur, utan att egentligen själv ha gjort något bra överhuvudtaget. Så har jag sett det. Tills nu.

Nu är magkänslan är min bästa vän! Det betyder att jag nu börjar bli bättre vän med mig själv, och min egen supporter på ett helt annat sätt. Något jag aldrig riktigt varit förut för "jag har bara haft tur!"

En stark intuition är riktig gåva och något av det bästa jag har fått med mig. Att ha förmågan att bara känna in vad jag vill och ska göra i en situation. Visst, det tar tusen tankar också innan man kommer fram till ett slutligt beslut när det gäller större grejer, som att det tog mig 2 år att gå vidare från mitt senaste jobb trots att magkänslan fanns där.

Tack magkänslan! Jag älskar att du bidrar till att jag kan vara flexibel och ser allt som möjligheter eftersom att jag inte har någon tydlig plan. Tack magkänslan för att du är flowet.

Är det någon som känner igen sig i det här? Avfärdar ni också det ni åstadkommer som tur istället för hårt jobb?

I'm going solo!

upload.jpg

09.09

Alla de dubbla klockslagen betyder kärlek, och tur för mig. Sedan jag och Erik blev tillsammans för snart 10 år sedan (!) har vi alltid sagt och skickat 09.09, 14.14, 22.22 osv till varandra som ett tecken att vi fortfarande "har" det! Det är vi.

Precis när jag skulle sätta mig och skriva det här blogginlägget så såg jag 09.09, vilket jag såg som ett litet tur-tecken. 

Jag kommer nämligen att gå och bli en SOLOPRENEUR! Solo. Ensam. Entrepenör.

När jag sa upp mig i Oktober förra året var planen att go solo och starta företag. Jag visste att jag kunde göra exakt de grejerna jag redan gjorde på Lifesum, men mer fokuserat på det jag tyckte var roligt, och dessutom få trippelt betalt som konsult. Men framförallt har jag länge drömt om att fokusera mer på MAT! Enkel, god och färgstark mat. Jag har alltid velat göra bra meal prep / matlådor och redan när jag erbjöds jobbet på Lifesum var min plan att starta café. Då fick jag höra "ääh! det kan du göra när som helst i livet! den här chansen kommer bara en gång". Och det kan jag verkligen hålla med om, min tid på Lifesum har som sagt ovärderlig. En sån enorm crash-course i allt.

Sen någon gång där i November berättade jag för Emelie att jag tänkte dra. Vi började prata om idéer, och saker vi själva saknade t.ex. att vi önskade oss en portal för hälsonyheter, dvs där man sammanfattade nya studier och fynd inom kost och hälsa. Sen nämnde Emelie att hon gått och grubblat på en grej ett tag. Vad är det för mat vi äter egentligen? Sushin på hörnet, vad är det för fisk? Och kycklingen på thairestaurangen? Varför kan man inte få reda på den här informationen på något sätt? Jag ba JA!! Jäklar där finns det verkligen en lucka. Då visste vi inte hur pass stor den luckan var. Vi började gå runt till restauranger och frågade. Bemöttes med en stor förvåning att någon ens frågade. Och ibland motstridiga svar.

Sånt där triggar mig alltså. När något är obviously helt rubbat men "ingen gör någonting". Vi taggade igång! Började lusläsa fiskguiden och köttguiden och lärde oss allt om hållbarhet. Ett helt nytt område för mig och sjukt spännande. Mer och mer gled det över till att det kanske är det här vi ska göra? Vi ba körde och slutade på Lifesum.

Helt plötsligt var Foodchie vår heltidssyssla. Spännande! Vi gjorde ansökningar till affärsutvecklingsprogram. Vi rotade runt i restaurangvärlden. Vilka jobbar med såna här frågor redan? Vilka bryr sig inte alls? Kan vi bygga en rating? Hur gör vi det här? Känner vi några utvecklare som kan hjälpa oss? Hur gör vi med pengar? Bygger vi det själva? OMG!

Allt på en gång och vi satt på riktigt intensivt varje dag i ett halvår.

Och parallellt med det så har vi alltså också jobbat som konsulter på flera andra små bolag!
 

upload.jpg

Vi har sjukt mycket att vara stolta över. Vi har startat ett aktiebolag tillsammans, vi har skaffat vårt första jobb redan efter en månad, vi fick ett namn i branschen, vi kom med i STING, vi pitchade, vi var med i kommunikationsteamet på Stockholm Eat Food Forum och bakom kulisserna har vi massor med jobb som vi fortfarande kan vara stolta över. 

Det känns dock inte rätt att fortsätta! Vi kommer inte att göra detta till en produkt eller tjänst. Vi kanske kommer att fortsätta driva det som ett hobby-projekt med Instagram, en hemsida / portal med blogg och där vi kan highlighta restauranger, göra måltidsplaner och recept. Men inga högre ambitioner än så. Det känns skönt att ha bestämt sig för det! 

Jag har alltid slitits med att jag ju lämnade min idé (food for flow) för något helt annat. Jag har även slitits med att jag ju skulle starta själv, för att vara helt solo och bygga upp något själv, och samtidigt bygga mitt eget självförtroende. Ensam är helt säkert inte stark, men jag måste testa!

Wish me luck!

upload.jpg

Vad jobbar du med egentligen?

Jag tänkte att det var dags att gå igenom lite vad det är jag sysslar med om dagarna egentligen. Inte ens mina vänner och familj verkar ha förstått riktigt så det är lika bra att gå igenom'et. 

Sjävklart som med alla andra nya företag / startups så är det jag skriver nu långt ifrån hugget i sten. Svaret på denna fråga kommer förmodligen att ha ändrats helt, eller åtminstone tweakats lite om 1-2 månader.

Dels så sysslar jag med massor av olika konsultuppdrag, just nu framförallt på olika food tech-företag. Det ser ut ungefär såhär:

  • Product management, specialiserad mot food tech
    • Smak- och preferens-screening
    • Smarta rekommendationsalgoritmer
    • Hälsotester
    • Recept- & ingredienskategorisering m.m
       
  • Recept och matfoto
     
  • Sociala medier: Strategi och innehållsskapande

Dels har jag ett aktiebolag tillsammans med min partner Emelie, och en enskild firma för Food For Flow. 
 

Jag river av hisspitcherna helt enkelt! 

FOODCHIE

2017 vill man äta båda hälsosamt och hållbart, men man behöver vägledning. Vi utvecklar måltidsplaner med hållbar och hälsosam mat för den moderna stadsbon. Vi gör det lätt att äta hälsosamt och klimatsmart oavsett om du äter ute eller hemma genom att antingen erbjuda recept du själv kan laga eller måltidsförslag på restaurang.
 

FOOD FOR FLOW

Food For Flow är en livsstils-blogg och ett instagramkonto som kommunicerar hur du får ett gött vardags-flow med mindre friktion via hälsosamma vanor. Under 2017 kommer jag att börja leverera smarta matlådor för att hands on hjälpa människor att på riktigt leva mer hälsosamt och friktionsfritt.