Fredagsmat

Svampburgare med rostade rotfrukter och rödvinssås

Portabello- & skogchampinjonburgare med rotfrukter och rödvinssås 3.jpg
Portabello- & skogchampinjonburgare med rotfrukter och rödvinssås 2.jpg
Portabello- & skogchampinjonburgare med rotfrukter och rödvinssås 1.jpg

Här har du den goda vegetariska fredagsmaten! Som såklart även passar i veckans matlåda om du känner för att lyxa till det.

Tanken är att flow-mat ska underlätta och vara hyfsat lätt att laga! Men det fina med att jobba med just matflow är att man kan lägga ner lite extra energi några timmar en dag i veckan och se till att förbereda allt Då finns det utrymme för lite lyxigare mat även i vardagen! WIN WIN!

Det här var ett önskemål från karln i huset. Det är ju faktiskt jag som oftast har veto när det gäller maten hemma och glömmer tyvärr ibland bort att bjuda in Erik att vara med och planera och önska. Det ska det bli bättring på! För såhär gott kan det bli då.

Egentligen skulle vi göra ugnsrostade portabellos men jag hade en massa ris kvar för förra veckan och fick en liten snilleblixt om att svampburgare med fullkornsris skulle kunna vara gott.

Portabello- & skogschampinjonburgare med västerbottenost, rostade rotfrukter med timjan & rosmarin och rödvinssås

10 lådor
1 h 30 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

Burgare:

  • 300 g portabello
  • 300 g skogschampinjoner
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl kokt fullkornsris
  • 3 dl valnötter
  • 2 dl smakrik ost, t.ex. västerbottenost
  • 3 ägg
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk grönsaksfond
  • 3 msk potatismjöl
  • 0,5 dl fiberhusk
  • salt och peppar
  • Rapsolja till stekning

Rödvinssås:

  • 2 schalottenlökar
  • 2 skivade morötter
  • 3 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk råsocker
  • 1,5 dl balsamvinäger
  • 9 dl rött vin
  • 5 msk grönsaksfond
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 l vatten
  • 4 tsk maizena
  • salt och peppar

Rotfrukter:

  • 1 kg rotselleri
  • 1 butternutpumpa
  • 500 g morötter, ca 5 stora
  • 500 g betor, olika sorter, ca 10 små
  • 350 g palsternacka, ca 5 medelstora
  • salt och peppar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 kruka timjan

SÅHÄR GÖR DU:

Svampburgare:

  1. Koka riset. 
  2. Mixa eller hacka svampen grovt. Finhacka löken och blanda med svampen. Pressa ner vitlöken och blanda i riset.
  3. Mixa eller hacka valnötterna och riv osten grovt. Häll över i svampblandningen. 
  4. Knäck i äggen och blanda i soja, fond, potatismjöl och fiberhusk. Salta och peppra.
  5. Forma till burgare och stek i stekpanna ca 3 min på vardera sida. 

Rödvinssås:

  1. Finhacka schalottenlöken och skiva moroten. Bryn i smör i en kastrull tills den mjuknat och fått färg.
  2. Rör i tomatpurén och låt fräsa ytterligare någon minut. Häll därefter i sockret, vinägern och vinet och låt koka tills en del av vätskan kokat bort (ca 15 min).
  3. Tillsätt fond, soja och späd med vatten. Låt reduceras tills den börjar tjockna (ca 10 min).
  4. Sila bort grönsakerna och red såsen med maizena och smaka av med salt och peppar.

otfrukter:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala alla grönsaker och hacka / skiva grovt. Lägg på en plåt och ringla över olja. Salta och peppra. 
  3. Rosta i 25 min. Öppna, rör om på plåten och tillsätt grovt hackad timjan och rosmarin och rosta i ytterligare 5-10 min.