Efterrätter

Semmelpannkakor (bovete & mandel)

DSC_0245.jpg
DSC_0265.jpg
DSC_0219.jpg

Finns det något godare än semlor? Det tycker inte jag! / Tjejen som åt mandelmassa direkt från korven på Vasaloppet 2014.

Jag hade en omröstning på Instagram om vilket recept folk var mest sugna på - Semmelgröt eller semmelpannkakor? Semmelpannkakorna vann överlägset med 68% VS 32%. Kan bli att jag testar gröten också, för jag är så pepp på den. Men här kommer pannkakorna.

Testade både med ägg och utan ägg. Var tveksam på hur det skulle bli utan men till min förvåning blev de veganska pannkakorna bättre än de vegetariska. Då är ju valet solklart!

 

Semmelpannkakor

4 portioner, ca 8 pannkakor (2 var)
30 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

Pannkakor

  • 3 dl bovetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk steviaströ
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 4 dl havremjölk
  • 2 msk kokosolja

Sockerfri mandelmassa

  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl hackad sötmandel
  • 2 msk steviaströ
  • 1 dl havremjölk
  • 1 droppe bittermandelextrakt

Kokosgrädde

  • 1 burk kokosgrädde, eller vanlig grädde, whatever you like
  • 1 krm vaniljpulver

SÅHÄR GÖR DU:

  1. Blanda de torra ingredienserna till pannkakorna. Därefter häller du i mjölken och blandar om till en jämn smet. Stek pannkakorna i kokosolja på vardera sida ca 2 min.
  2. Blanda ingredienser till mandelmassan. Checka konsistensen och tillsätt eventuellt lite mer mjölk om du vill att massan ska vara lösare.
  3. Separera den tjocka krämiga delen av kokosgrädden från den vattniga. Spara det vattniga till något annat, t.ex. som vätska i en chiapudding. Vispa grädden med vaniljpulvret tills den blir fluffig. (OBS den kommer inte att bli som vispgrädde!)

 

Chokladbollar

I dessa chokladbollar bor flera hemligheter. 

Dels innehåller de bara naturligt socker. Det uppskattas alltid. Men de innehåller också en hemlig ingrediens som inte alla så kallade "raw-bollar" gör. Denna ingrediens gör att bollarna får den där underbart sega konsistensen som till exempel en god kola har. Den hemliga ingredienser gör även så att bollarna blir lite mer proteinrika.

Kanske har ni redan lyckats gissa rätt?

 Raw chokladbollar med äggvitepulver
 Raw chokladbollar med äggvitepulver
 Färska jordgubbar <3
 Sega raw chokladbollar

De här chokladbollarna är gjorda på samma smet som bottnen på årets midsommartårta förutom denna lilla secret ingredient.

Vad är det då för ingrediens jag yrar om? Jo, äggvitepulver! Typisk fitness-ingrediens kanske någon tänker. Jag tänker ultimat för att skapa ett balanserat mellanmål, med bra fetter (valnötter), finfina kolhydrater (havregryn) och till sist lite extra protein från äggvitan. 

SEGA RAW-CHOKLADBOLLAR MED HEMLIG INGREDIENS
 

INGREDIENSER

  • 125 g valnötter 
  • 5 dadlar, urkärnade
  • 2 msk kakao
  • 1 dl havregryn
  • 2 msk äggvitepulver
  • Flingsalt efter smak
  • ca 1 dl riven kokos

INSTRUKTIONER

  1. Mixa valnötterna snabbt till lite mindre bitar. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en jämn smet.
  2. Forma till små bollar som du sedan rullar i kokosflingorna.

Midsommartårta med chokladbollsbotten

Den här tårtan blev succé. Perfekt att slänga ihop inför midsommar om man vill ha något med naturligt socker som ändå smakar lyxigt sött. 

Fyll gärna med mer bär, hallon, björnbär, vinbär. Men det självklara är ju ändå de färska jordgubbarna.

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Chokladmousse-tårta med chokladbollsbotten och bär

Bitar: ca 10
Tid: 50 min

INGREDIENSER

Botten

  • 125 g valnötter 
  • 5 dadlar, urkärnade
  • 2 msk kakao
  • 1 dl havregryn
  • Flingsalt efter smak

Mousse

  • 2 mogna avocados
  • 3 st dadlar, urkärnade
  • 2 msk kakao

Topping 

  • Jordgubbar
  • Passionsfrukt

 

 INSTRUKTIONER

  1. Mixa valnötterna snabbt till lite mindre bitar. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en jämn chokladbollssmet.
  2. Tryck ut pajdegen i en mindre pajform (min var ca 20 cm i diameter). Ställ i frysen åtminstone 30 minuter.
  3. Mixa avocado och resten av ingredienserna till moussen.  
  4. Ta ut bottnen. Spritsa eller bred ut moussen med en slickepott. Toppa med bären och njut.

 

 

Choklad- och avocadotryfflar

IMG_3471.JPG

Jag gjorde de här tryfflarna förra julen och föll pladask innan jag ens fick en chans att smaka på dem. Så fort du får ut choklad- och avocadosmeten ur kylen kommer du förstå. Konsistensen! ❤️

Jag måste bara dela dem med er. 

 Ingredienser:

  • 1 mogen avocado, urkärnade
  • 5 dadlar, urkärnade
  • 100 g mörk choklad (>70% kakao)
  • 2 msk kakaopulver 
  • a nypa vaniljpulver

Instruktioner:

  1. Mixa avocado och dadlar i en matberedare eller blender till en jämn smet.
  2. Smält choklad på spisen. Blanda i avocadosmeten, kakao och vanilj och blanda om. Låt smeten stå i kylen åtminstone 30 minuter. De kommer bli tjockare i konsistensen med tiden.
  3. Ta ut smeten och forma till små runda tryfflar, rulla i kakaopulver. Njut av dessa fudgiga treats med en härlig kopp kaffe.

Havrekaka med vaniljfrosting

image.jpg

INGREDIENSER

  • 4 dl havregryn
  • 4 ägg
  • 1 msk chiafrön
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 4 dl mandelmjölk
  • 2 d kokosmjölk
  • 0,5 msk bakpulver
  • 0,5 msk stevia
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 skopa (45 g) kaseinpulver vanilj (proteinpulver)
  • 1 dl vatten

INSTRUKTIONER

Värm upp ugnen till 200° C. Blanda samman alla ingredienser i en ugnssäker form. Baka i ugnen i 20 min. Låt kallna, toppa med protein-frostingen och lite bär för en god morgon!

Mandel- & havremuffins med päron, hallon och apelsin

Jag kände verkligen för att äta frukost utomhus igår så vi gjorde några snabba muffins som vi kunde ta med oss. Sockerfria, men minst lika goda. 

image.jpg
image.jpg
image.jpg

Fruktiga mandel- & havremuffins

Portioner: 12-14
Tid: 40 min

INGREDIENSER  

  • 3 dl mandelmjöl
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl valnötter, grovt hackade
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 msk chiafrön
  • 2 msk steviaströ
  • 0,5 tsk salt
  • 4 ägg
  • 2 mosade bananer
  • 1 msk kokosolja
  • 2 dl hallon
  • 0,5 päron, hackat
  • 0,5 apelsin, hackad

 INSTRUKTIONER

  1. Värm upp ugnen till 175 C.
  2. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt ägg och mosad banan och blanda.
  3. Smörj in en muffinsplåt med kokosolja. Portionera ut smeten och pressa ner bär och frukter i smeten. Låt lite sticka upp ur smeten. 
  4. Baka i mitten av ugnen i ca 20 min eller tills de fått färg.

Vaniljchiapudding med apelsin och chokladkasein

 Vanilla chia with orange and chocolate casein

Vanilla chia with orange and chocolate casein

Servings: 2
Time: 20 min (+ 1 night) 

INGREDIENTS

Chia pudding

  • 4 tbsp chia seeds
  • 5 dl (2 cups) almond milk
  • 1 tsp vanilla powder
  • 1 tbsp granulated stevia

Topping: Chocolate casein creme & orange

  • 2 scoops (á 30 g) chocolate casein powder  '
  • 1,5 dl (2/3 cup) almond milk
  • 1 orange

INSTRUCTIONS

Chia pudding

  1. Combine chia seeds, milk, vanilla and stevia in a bowl. Let soak in the fridge over night (at least 6 hours). 
  2. Take out the chia pudding, stir around and add some more milk if needed. You want a creamy consistency, not too thick and not too loose. You'll learn how you want your pudding eventually. 
  3. Divide the chia pudding in small portion sized bowls or glasses.

Topping

  1. Combine casein powder and the rest of the nut milk in a bowl. Stir into a nice thick cream and put the cream in a pastry bag.
  2. Fillet an orange and chop into even pieces.
  3. Top the pudding with oranges and pipe over the cream for a beautiful finish. For a quicker result you can just place it with a regular spoon. 
  4.  Dessert like breakfast at it's best! 

Avocado chocolate mousse with kiwi and strawberries

 Avocado chocolate mousse with kiwi and strawberries 

Avocado chocolate mousse with kiwi and strawberries 

Servings: 2
Time: 20 min

INGREDIENTS

  • 1 banana
  • 1 avocado
  • 1 tbsp cacao powder 
  • 50 g strawberries 
  • 1 kiwi 

INSTRUCTIONS

  1. Mix banana, avocado and cacao powder in a blender or food processer. 
  2. Chop strawberries and kiwi into small pieces. 
  3. Divide the avocado mousse in 2 portions and top with fruits <3