Asiatiskt

Thairisotto med edamame och haricot verts

DSC_0361.jpg
DSC_0370.jpg
DSC_0373.jpg
DSC_0389.jpg

Thai-risotto? Det har jag aldrig smakat eller sett, men borde väl vara gott? Ibland får man bara en sån där idé på en rätt som kanske låter lite konstig och som handlar om att man måste testa sig fram. Jag älskar ju alla typer av ris - rött, svart, fullkorns eller vanligt. Jag älskar asiatiska influenser. Så varför inte. Och den blev verkligen supergod och härligt mättande!

För en ännu snabbare av denna förkokar du riset tills det mjuknat men fortfarande har lite kärna kvar. Då behöver du bara halva mängden vätska i själva receptet. Dvs 1 burk kokosmjölk och 2 dl vatten ungefär. Men späd gärna så att du får den konsistens du gillar!

Thairisotto med edamame och gröna bönor

6 matlådor
60 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

  • 500 g / 6 dl rött ris
  • 2 gul lök
  • 1 röd chili
  • 2 cm ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk röd currypasta
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 0,5 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 limeblad
  • 2 dl parmesan
  • 200g haricot verts
  • 500 g edamamebönor
  • 1 kruka koriander
  • 1 paket salladslök
  • 1 lime

SÅHÄR GÖR DU:

  1. Finhacka lök, chili, ingefära och vitlök. Fräs i olja tills den mjuknar. Tillsätt sedan curryn och låt fräsa ytterligare, ca 1 minut, därefter häller du i riset och fortsätter fräsa i 2-3 min. 
  2. Häll i halva mängden kokosmjölk, buljong och limeblad och låt koka upp och låt puttra på, späd med resterande vätska eftersom. Koka i ca 35-40 min, eller tills riset känns lagom kokt. 
  3. Ta ur limebladen och blanda upp risotton med parmesan.
  4. Grovhacka haricot vertsen. Fräs tillsammans med edamamebönorna i lite olja.
  5. Servera risotton med lime, koriander, hackad salladslök och bönorna.

 

Pumpa- & morotssoppa

DSC_0137.jpg
DSC_0145.jpg
DSC_0167.jpg

Älskar att laga mat där det inte är så noga! Som med soppor. Du ska liksom mala ner allt i en mixer senare, det spelar ingen roll om det blir lite off med mängderna eller om du råkar ha i en någon lite halvseg morot. Kasta ner lite vad du har hemma  bara!

Så blev det den här veckan. Ibland är det kul att laga 3 rätter till matlådorna så att man får ytterligare variation. Kan bli lite tradigt med samma sak till både lunch och middag hela veckan så då är en soppa perfekt att bryta in med.

Vi hade shoppat på oss en massa butternut squash/pumpa så det var ett toppenläge för en lite spicy pumpasoppa.

Fick världens finaste kommentar på Instagram från en följare som satte fingret på spiken:
"Tack igen för superbra recept! Du har så bra, nyttiga och enkla recept på saker som jag alltid har hemma och det är så himla skönt för en som jag som tycker det där med matlagning är något nödvändigt ont. Verkligen food for flow! Jag hade även fryst mango i min gryta och det blev 👌🏽". EXAKT SÅ! Det är spot on budskapet jag vill sprida. Jag vet, för jag känner likadant, att matlagningen bara är ett nödvändigt ont i vardagen. Man vill få det överstökat och bara slippa. Man vill ju få tid över till att leva livet och det är då det är så skönt att förbereda, planera och se till att ha maten lagad för veckan så att man har utrymme för att göra det man vill. MAT FÖR FLYT! Laga en soppa vetja!

Pumpa- & morotssoppa med kokosmjölk

8-10 portioner
1 h

DET HÄR BEHÖVER DU:

  • 700 g pumpa
  • 700 g morot
  • 2 msk rapsolja
  • 2 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 cm ingefära
  • 1-2 röd chili
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 5 dl vatten
  • 3 msk grönsaksfond (2 buljongtärningar)
  • 1 tsk paprikapulver
  • Salt och peppar
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 kruka koriander 

SÅHÄR GÖR DU:

  1. Skär pumpa och morot i bitar.
  2. Finhacka lök, vitlök, ingefära och chili och fräs i 5 min i olja. Tillsätt sedan pumpa och morot och fortsätt fräsa tills den mjuknat och fått färg - ytterligare 15 min. Se till att röra om. Häll på kokosmjölken, och lite vatten (ca 2-3 dl) och låt sjuda i 10 min.
  3. Mixa i omgångar i en matberedare eller mixer. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt fond och krydda.
  4. Servera med frön och koriander.

Brown rice bowl med edamame, spicy jordnötssås och picklad rödlök

DSC_0306.JPG
DSC_0304.JPG

Recept för 5 matlådor


Bowl

  • 5 portioner fullkornsris
  • 2 broccolihuvud (ca 500 g)
  • 250 g frysta skalade edamamebönor
  • 2 paket böngroddar
  • 250 g körsbärstomater
  • 250 g bladspenat
  • Sesamfrön

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär broccolin i mindre bitar och buketter, även stammen. Koka upp saltat vatten i kastrull och stormkoka broccolin i max 1 min, den ska bara bli lite mjuk men fortfarande ha kärna. Halvera tomaterna. Blanda ris, broccoli, böngroddar. Håll spenaten separat, så att du kan värma lådan. Toppa med lite sesamfrön!
 

Jordnötssås

  • 10 msk sockerfritt jordnötssmör
  • 1-1,5 dl vatten
  • 1 msk soja
  • 1 tsk srirachasås

Häll jordnötssmöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Hetta upp under omrörning. Tillsätt sojan och srirachasåsen.


Picklad rödlök

  • 2 rödlökar
  • 3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 dl ättika

Skiva rödlöken i tunna skivor och häll upp i rena glasburkar. Koka upp 1-2-3-lagen, och låt svalna. Häll lagen i burkarna med lök och låt stå i kylen över natten. Om du vill äta direkt, kan du fuska och hälla på lagen medans den är varm, då går processen snabbare men löken tappar lite stuns.
 

Vegansk pad thai

DSC_0191.JPG
DSC_0178.JPG

 

Mums-fili-fucking-baba säger jag! Den godaste pad thaien jag ätit var tro det eller ej inte på en härlig strand i Phuket eller på en skön bakgata i Bangkok. Nej, den godaste pad thaien åt jag på Mama Ye's i Liljeholmen. Så freaklicious delicious! Massor med hackade jordnötter, en härlig chiliblandning och såklart koriander. Helt underbar. Inspirerad av den slängde jag ihop en egen.

Okej, jag ljuger faktiskt. När jag lagade detta så hade jag i lite fisksås, så helt veganskt blev det inte. Men det är helt okej att utesluta och köra lite mer soja bara.


Vegansk pad thai

Portioner: 4
Tid: 30 min
 

INGREDIENSER

  • 250 g risnudlar
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 medelstora morötter
  • 1 gul lök
  • 3 st salladslök
  • 1 msk rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 cm ingefära
  • 400 g fast naturell tofu
  • 2 dl böngroddar
  • 2 msk fisksås
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 lime
  • 1 dl jordnötter
  • 1 kruka färsk koriander

INSTRUKTIONER

  1. Koka risnudlarna någon minut, de behöver inte vara helt genomkokta då de ändå ska ner i pannan sen.
  2. Hacka chilin, riv morötterna, skiva löken och hacka salladslöken.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna, pressa ner vitlöken, finriv ner ingefäran och fräs. Häll ner morötterna och löken och stek tills de mjuknat.
  4. Tillsätt böngroddarna och salladslöken.
  5. Häll ner risnudlarna i pannan, smula över tofun och blanda om så mycket du bara orkar.
  6. Smaksätt hela baletten med fisksås (eller inte fisksås) och soja. 
  7. Servera med limejuice, hackade jordnötter och massor med koriander.

Thaish tofusallad med jordnötssås

image.jpg
image.jpg
image.jpg

Asiatiska influenser till middagen är alltid en bra idé. Eller hur? Det här är något jag skulle kunna tänka mig att äta varje dag. Jordnötssåsen är m mm mmm och tofun som kan vara svår att få till ibland blev denna gång otroligt saftig och full med smak. 

Jag blir mer och mer van vid att äta veganskt. Det har gått 9 månader nu.

Portioner: 4
Tid: 40 min

INGREDIENSER: 

  • 500 g  tofu
  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk sesamolja
  • 1 cm ginger, riven
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 4 medelstor morot
  • 250 g spenat
  • 2 små broccolihuvuden 
  • 150 g böngroddar
  • 3 vårlökar, finhackade
  • Juice från 1 lime
  • 8 msk sockerfritt jordnötssmör
  • 8 msk vatten

INSTRUKTIONER: 

  1. Skär tofun i kuber (1 cm), marinera i 2 msk av sojan, sesamoljan, ingefäran och vitlöken. 
  2. Riv moroten grovt, lägg i en skål tillsammans med spenaten och vårlöken. Pressa i lime juicen och tillsätt lite salt. 
  3. Skär upp broccolin i mindre bitar och ångkoka i 5 minuter tills den är mjuk men har kvar en liten kärna. Häll över i salladsskålen. 
  4. Fräs den marinerade tofun tills den får färg. 
  5. Häll i jordnötssmöret och vattnet i en kastrull, höj värmen och rör om. Smaksätt med 1 msk soja. 
  6. Häll upp salladen på tallrikar. Toppa med stekt tofu och jordnötssmör.