Acai bowl med sockerfri granola

DSC_0070.jpg
DSC_0068.jpg

2 portioner acai smoothie-bowl
Ett ungefärligt recept, mängderna är ju inte så noga. Det är det som är det fina med just smoothiebowl

  • 1 paket / 100 g acai (jag kör macacos acai)
  • 2 frysta bananer
  • 2 msk jordnötssmör
  • 2 nävar spenat
  • 1,5 cm ingefära
  • 0,5 tsk vaniljpulver

En batch vanilj-&kanel granola

  • 2 msk kokosolja
  • 3 dl havregryn
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 3 dl blandade nötter - sötmandel, cashewnötter, valnötter
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 tsk stevia

Hetta upp oljan i en stekpanna. Tillsätt havregryn, alla frön och nötter och rosta i ca 2-3 minuter. Rör om så att nötterna inte bränns. Tillsätt kryddorna och stevia och fortsätt röra om. 

Ät gärna ljummen direkt, med en god smoothie bowl, yoghurt eller bananglass. 

Dalarna och torparliv i januari

Kände att jag ville göra en tillbakablick till en stilla helg för några veckor sedan. Spontant efter jobbet packade vi bilen med varma kläder för att åka hem till Dalarna. Vi tänkte sova en natt i svärmors ej vinterbonade torp. En äventyrlig idé som vissa i vår närhet skakade på huvudet åt då det ju var minusgrader och 1,5 m snö som fint bäddade in den lilla stugan.

För oss innebär det bara ett ytterligare roligt moment! Det innebär att packa extra tjocka fleecetröjor, raggsockor och mössor. Det innebär några timmar framför brasan för att bygga upp den där inombords-värmen och värma upp stugan då såklart.

Lyckan över att ha en person i sitt liv som älskar den här typen av äventyr lika mycket som jag!

DSC_0935.jpg
DSC_0937.jpg
DSC_0938.jpg

Så en natt i torpet blev det. Kallt om nosen var det, men kolla så fint att vakna upp till! 

Natten efter tog vi in på svärmors-hotellet. En natt med äventyr räckte, trots att det var helt underbart.

 

DSC_0947.jpg
DSC_0960.jpg

Dagen efter hittade vi på hyss ute på Ösjön, bland pimplande människor och rännande rådjur.

Älskar att vara ute på sjön, gå från ö till ö och hitta nya platser som "man kan ha picknick på". 

DSC_0964.jpg
DSC_0978.jpg
DSC_0024.jpg

För mig går tankarna ständigt om vi inte skulle ta och bo här istället?

Vi, eller jag, längtar ju så ofta hem!
Och det av flera anledningar. Stora delar av familj och vänner bor här. Tunnelbanan (hatobjekt!) är långt bort. Naturen är nära. Det är helt enkelt hemma.

Och Borlänge ligger ändå bara 2 timmar bort från Stockholm om man får cravings.

Men samtidigt slår det mig, vad ska jag göra där? I jobblivet alltså. Får jag samma chanser till kreativa jobb som jag får här? Jag vet, jag kan skapa mig det, men det är också tufft. Plus att jag är rastlös och älskar när det händer nya saker, att följa trender och utforska! Att ha allt runt knuten.

Funderar nog ett litet tag till... 

Bakad banangröt med kardemumma och kanel

DSC_0156.jpg
DSC_0181.jpg
DSC_0177.jpg

Som jag tidigare nämnde så fick jag chansen att testa några airfryers / luftfritöser från OBH Nordica och Tefal tidigare i år, och jag måste bara säga att jag är hooked på det här med luftfritös!

Jag hade förmodligen inte tagit mig för att köpa en om jag inte fått möjlighet till detta samarbete så det är verkligen superkul att det dök up, men vill poängtera att detta tips är helt utanför mitt samarbete med dem. Jag råkade helt enkelt genuint gilla produkterna och vill därför tipsa om Tefal Fry Delight FX1000. Det går så himla bra ihop med min filosofi om matflow. Allt som kan underlätta för matlagningen, så att det blir känns så smidigt och bekymmerslöst som möjligt är värt att testa. En storfavorit redan är att skära upp lite tomat, lök och zucchini och slänga ner så sköter den jobbet och snart har du ett gott och saftigt tillbehör till i princip allt.

Och morgongröten har fått sig en helt magisk twist då jag kan göra bakad gröt i oändliga variationer i små portionsformar, som den här banangröten som påminner ett makalöst saftigt bananbröd.

Bakad banangröt med kardemumma och kanel

  • 2 bananer
  • 1 dl oatly ikaffe eller annan mjölk
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl valnötter
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk kardemumma, malen
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 krm salt

Mosa bananen, spara lite för att skiva och toppa med. Blanda den mosade bananen med ikaffe, havregryn, grovt hackade valnötter och resten av ingredienserna. Baka i ugnen i 10 min eller tills börjat börjat sätta sig och få färg på 200 grader eller i mikron på hög effekt ca 2 min eller som jag, ca 10 min i en air fryer. 

Sesam-panerad quorn med rotfrukter, parmesanmajonnäs och grönkålskrisp

DSC_0130.jpg
DSC_0138.jpg
DSC_0134.jpg

Sesampanerad quorn med rotfrukter, parmesan-majonäs och grönkål

Portioner: 4
Tid: 60 min

INGREDIENSER

Rotfrukter

  • 200 g rotselleri
  • 200 g potatis
  • 200 g morötter, 4 medelstora
  • 200 g jordärtskocka
  • 1 msk rapsolja
  • Flingsalt

Sesam-quorn

  • 500 g quornfilé
  • 2 ägg
  • 0,5 dl sesamfrön, blandade svarta och vita
  • Salt
  • Rapsolja att steka i

Rostade chili-valnötter

  • 1 msk rapsolja
  • 120 g valnötter
  • 1 tsk honung
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk salt

Parmesanmajonäs

  • 2 äggulor 
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 dl parmesan, riven

Grönkål

  • 100 g grönkål
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk chilipulver

Tillbehör
Kokta durrakorn - om man vill! 

INSTRUKTIONER

Rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 200°C. 
  2. Skala och ansa rotselleri och morötter. Skär upp morötterna i grova stavar, tärna rotsellerin grovt, halvera potatisarna, skölj av jordärtskockan och häll över i en skål. Ringla över olja och salta, blanda runt och häll över på en plåt.
  3. Rosta i ugnen tills de mjuknat och fått färg, ca 30 min.

Sesam-quorn
Tina quornet och skär på längden till tunna stavar. Doppa först bitarna i vispat ägg och rulla dem sedan i sesamfrön och salt så att det täcker. Stek quornet i olja tills det fått färg.

Rostade chili-valnötter
Hetta upp olja i en stekpanna, häll över valnötterna och rosta i ca 1 min under omrörning. Ringla över honungen, salta och krydda med chili.

Parmesanmajonäs
Häll upp äggulorna i en skål tillsammans med vitvinsvinäger och salt. Vispa och häll långsamt i oljan i en stadig stråle tills majonäsen fått en fast konsistens. Häll i parmesanen! Mums!

Grönkål
Grovhacka grönkålen och lägg i en skål. Ringla över olja och krama grönkålsbladen tills de mjuknar lite. Lägg över på en plåt, salta och krydda med chilipulver.

Bakad banan- & chokladgröt med kokos

DSC_0103.jpg
DSC_0099.jpg
DSC_0090.jpg

Jag gjorde ett samarbete där jag skulle testa ut recept med luftfritöser (airfryers). Alla recept test-lagades hemma och tanken var att det skulle göras huvudrätter, men jag vaknade upp en morgon med en så självklar känsla av att det måste ju även gå att göra magiska frukostar i luft-fritösen.

Jag slängde ihop en klassiker som jag gjorde mycket förut - choklad-mugcake! Slängde fram ett gäng portionsformer och gick loss spontant. Det är det som är det fina med mug cakes. För en som jag som inte gillar när det blir för noggrant på grammet, som ofta med bakning så känns det här easy peasy! Det slutar bra oavsett vad du slänger i känns det som.

Det har redan blivit en snabb-frulle-favorit här som är så go att variera! Här kommer ett ungefärligt släng-ihop-recept med en massa kokos och nötter från igår morse. Ja förresten, jag lovar det funkar lika bra att att köra dessa några minuter i mikron eller ugnen. De får dock inte samma krispiga yta som i fritösen. 

2 banan-& chokladgrötskakor ;)

  • 1 mosad banan
  • 1 dl oatly ikaffe eller annan mjölk
  • 0,5 msk honung, eller annan sötning du gillar, jag körde faktiskt på kokossocker här men det kan vara lite drygt att få tag på så ta det du har.
  • 1 msk chiafrön
  • 1 dl kokos
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl nötter t.ex. valnötter, cashewnötter, mandlar
  • 2 msk kakao
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk bakpulver

Blanda ihop och tjingeling in i mikron 1-2 min, ugnen ca 10 på 175 grader eller fritösen ca 10.

Brown rice bowl med edamame, spicy jordnötssås och picklad rödlök

DSC_0306.JPG
DSC_0304.JPG

Recept för 5 matlådor


Bowl

  • 5 portioner fullkornsris
  • 2 broccolihuvud (ca 500 g)
  • 250 g frysta skalade edamamebönor
  • 2 paket böngroddar
  • 250 g körsbärstomater
  • 250 g bladspenat
  • Sesamfrön

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär broccolin i mindre bitar och buketter, även stammen. Koka upp saltat vatten i kastrull och stormkoka broccolin i max 1 min, den ska bara bli lite mjuk men fortfarande ha kärna. Halvera tomaterna. Blanda ris, broccoli, böngroddar. Håll spenaten separat, så att du kan värma lådan. Toppa med lite sesamfrön!
 

Jordnötssås

  • 10 msk sockerfritt jordnötssmör
  • 1-1,5 dl vatten
  • 1 msk soja
  • 1 tsk srirachasås

Häll jordnötssmöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Hetta upp under omrörning. Tillsätt sojan och srirachasåsen.


Picklad rödlök

  • 2 rödlökar
  • 3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 dl ättika

Skiva rödlöken i tunna skivor och häll upp i rena glasburkar. Koka upp 1-2-3-lagen, och låt svalna. Häll lagen i burkarna med lök och låt stå i kylen över natten. Om du vill äta direkt, kan du fuska och hälla på lagen medans den är varm, då går processen snabbare men löken tappar lite stuns.
 

Grön lite bitsk och spontan smoothie

IMG_20171124_083954_243.jpg

De flesta strider när det gäller kost är onödiga. Men här har ni en riktigt onödig en! "Är gröna smoothies verkligen hälsosamma?" Jag brukar ju då säga att ett riktigt jäla toppenknep för att boosta på hälsan lite är att lägga till just en grön smoothie, eller ja, ät mer frukt och grönsaker helt enkelt.

NÄHÄ? Jag vet, det blir boring att höra till slut.

Men i dessa "varför är jag sjuk hela tiden?"-tider, så kan det faktiskt vara så pass enkelt va. För mig handlar det om att jag när det är såhär myzzzigt väder så söker jag mig till mer comfort food. Jag menar, det är ett skämt! Jag har ätit som att jag har varit bakis varje dag i en månad.

*Åh, vore gott med lite toast....*

*Ge mig bröööööd!*

*OOOOOST!*

Och det är ju tråkigt. För jag blir inte direkt så myzzzig av det! Och immunförsvaret galopperar inte av lycka va. 

Då får man ta tag i saken. Jag valde smoothie-vägen, och gör en sån nu åtminstone varannan dag. Keep it simple. 

INGREDIENSER (den här gången, nästa gång blir det nåt annat, beroende på vad jag har i kylen, för jag ba råkar ha en massa grönkål och ingefära liggandes på random här hemma, alltid):

  • 0,5 mango
  • 0,5 banan
  • Lilla högen spenat, typ 2 nävar 
  • 1 liten näve grönkål, bara några blad sådär
  • 0,5 msk riven ingefära
  • 1/4 pressad citron isch

MIX IT MASTER!

Vegansk pad thai

DSC_0191.JPG
DSC_0178.JPG

 

Mums-fili-fucking-baba säger jag! Den godaste pad thaien jag ätit var tro det eller ej inte på en härlig strand i Phuket eller på en skön bakgata i Bangkok. Nej, den godaste pad thaien åt jag på Mama Ye's i Liljeholmen. Så freaklicious delicious! Massor med hackade jordnötter, en härlig chiliblandning och såklart koriander. Helt underbar. Inspirerad av den slängde jag ihop en egen.

Okej, jag ljuger faktiskt. När jag lagade detta så hade jag i lite fisksås, så helt veganskt blev det inte. Men det är helt okej att utesluta och köra lite mer soja bara.


Vegansk pad thai

Portioner: 4
Tid: 30 min
 

INGREDIENSER

  • 250 g risnudlar
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 medelstora morötter
  • 1 gul lök
  • 3 st salladslök
  • 1 msk rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 cm ingefära
  • 400 g fast naturell tofu
  • 2 dl böngroddar
  • 2 msk fisksås
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 lime
  • 1 dl jordnötter
  • 1 kruka färsk koriander

INSTRUKTIONER

  1. Koka risnudlarna någon minut, de behöver inte vara helt genomkokta då de ändå ska ner i pannan sen.
  2. Hacka chilin, riv morötterna, skiva löken och hacka salladslöken.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna, pressa ner vitlöken, finriv ner ingefäran och fräs. Häll ner morötterna och löken och stek tills de mjuknat.
  4. Tillsätt böngroddarna och salladslöken.
  5. Häll ner risnudlarna i pannan, smula över tofun och blanda om så mycket du bara orkar.
  6. Smaksätt hela baletten med fisksås (eller inte fisksås) och soja. 
  7. Servera med limejuice, hackade jordnötter och massor med koriander.

Kanel- & kardemummachia med vaniljig rabarberkompott

upload.jpg

JAMEN SÅ GOTT!

Helt enkelt.

Jag hakade på trenden, föll av den, och kände nu igen att det var ju faktiskt inte bara en trend. Chiapudding är en sjukt bra grej. Så krämigt, så spännande, så lätt att variera.

Och rabarberkompott då? Behövs inga ord. Rabarber och vanilj är så mumma.

CHIAPUDDING MED SMAK AV KARDEMUMMA & KANEL RABARBERKOMPOTT

2 portioner
30 min och en natt
(Båda blir godast om du förbereder dem dagen innan)

Ingredienser

Chia:

  • 4 msk chiafrön
  • 4 deciliter mjölk - vilken som helst, jag körde mandelmjölk
  • 1 msk stevia
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • Typ 0,5 dl torkad frukt - jag blandade i torkad papaya och tranbär. 

Kompott:

  • 5 rabarber"stänger" (heter det så?) äh, ca 350 g rabarber
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 msk stevia (sötströ)
  • 1 msk honung
  • 1 msk potatismjöl

Instruktioner

Ansa rabarbern, och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull med vatten och koka i ca 15 min tills rabarbern börjar kräma till sig. Tillsätt vaniljpulver, stevia och honung.

Blanda potatismjöl med någon matsked vatten och rör ner i kompotten. Låt koka upp tills kompotten tjocknar. Låt kallna. 

Blanda ihop ingredienserna till chiapuddingen och låt stå i kylen över natten. Rör om på morgonen och blanda eventuellt i lite mer mjölk om den känns för tjock. 

Magkänsla & det inbillade bananskalet

upload.jpg
Att halka in på ett bananskal

Snabba övertygelser, en intuition och känsla av att något är rätt utan att ens kunna förklara varför. Så har mina beslut tagits, så länge jag kan minnas. Jag jobbar helt enkelt efter min magkänsla. Rationella kalkyler, genomtänkta mål, och detaljplanering är så långt ifrån mig du kan komma. 

Jag har spontant sökt utbildningar och helt plötsligt vaknat upp med en examen i handen och jag hann inte ens tänka. Bananskal. Jag har flyttat till nya städer, hittat hem och magiskt fina vänner. Bananskal. Jobben har dykt upp från ingenstans. Drömjobb dessutom. Bananskal. Tidigare i livet; resultat jag gjort när jag tävlade i orientering var bara tur, alla andra var skickliga. "Det var ju bara den här gången jag lyckades få till det". Bananskal.

Jävla bananskal!

Eftersom att ingenting någonsin har varit en avsiktlig plan baserad på rationella beslut så måste det ju vara tur, allt det positiva som händer mig och som jag lyckats göra? Eller?

Nej! Det är magkänslan, hårt jobb och att jag kan det jag gör! Inte nåt jävla bananskal.

Jag har tydligen värderat saker som är planerade högre än saker som sker tack vare en stark intuition och vetskap om vad som är rätt och fel för mig. 

Allt jag har gjort och lyckats med har bara handlat om ren och skär tur, utan att egentligen själv ha gjort något bra överhuvudtaget. Så har jag sett det. Tills nu.

Nu är magkänslan är min bästa vän! Det betyder att jag nu börjar bli bättre vän med mig själv, och min egen supporter på ett helt annat sätt. Något jag aldrig riktigt varit förut för "jag har bara haft tur!"

En stark intuition är riktig gåva och något av det bästa jag har fått med mig. Att ha förmågan att bara känna in vad jag vill och ska göra i en situation. Visst, det tar tusen tankar också innan man kommer fram till ett slutligt beslut när det gäller större grejer, som att det tog mig 2 år att gå vidare från mitt senaste jobb trots att magkänslan fanns där.

Tack magkänslan! Jag älskar att du bidrar till att jag kan vara flexibel och ser allt som möjligheter eftersom att jag inte har någon tydlig plan. Tack magkänslan för att du är flowet.

Är det någon som känner igen sig i det här? Avfärdar ni också det ni åstadkommer som tur istället för hårt jobb?

Vilken toppenvecka!

Hej kompisar!


Det är så kul att det börjar trilla in lite läsare! Jag hade inga förhoppningar alls om det när jag startade upp bloggen igen, dels då jag själv trillat av bloggläsandet och var osäker på om "blogg-fenomenet var dött" som så många sagt och dels att jag helt enkelt lät bloggen bara tyna bort förra gången. Men ni hittar tillbaka, det är så kul!! 💗

När jag startade igen kände jag att det får bli vad det blir, huvudsaken att det är kul! Jag har alltid tyckt om att dela med mig på det här sättet, och har haft bloggar i olika former så länge jag kan minnas att bloggar funnits, dvs när de bytta namn från dagbok till blogg på lunarstorm och mitt användarnamn antingen var __biza__ eller butterfly89. Haha!

Hur som helst.

Jag kom precis hem från ett peppande möte med ett av företagen jag konsultar för. Och efter mötet trillade poletten ner - vilken otroligt härlig vecka jag hade förra veckan!

Mycket tid lades på att styra upp mig själv, mina tankar och mål. Följ med i processen samt kamerarullen från förra veckan.
 

Steg 1. Jag bokade en klipptid. Det är så otroligt effektivt för att få en "fresh start".

upload.jpg

Steg 2. Jag fick feeling och sökte ett spännande jobb, gick på intervju och energin flödade och "why not?"-känslan fanns verkligen där.

upload.jpg

Steg 3. Jag bokade upp mig varje dag med vänner. Fick lyssna, gå på djupet och rota, skratta och bara vara.

upload.jpg
upload.jpg

Steg 4. Jag "gjorde grejer" för att hämta input. 

  • Gick på nyöppning av Hemköp City som har lagt extra fokus på hållbarhet och inspirera till vego. Sjukt bra! De bjöd på magisk vego-sushi och en matig goodie bag med spännande produkter.
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
  • Besökte fjärilshuset en snabbis. En liten oas runt hörnet från där jag bor.
upload.jpg
upload.jpg
  • Lunchade på Mahalo hälsocaféet och pratade om hur man ska kunna leva Stockholmslivet men samtidigt mätta sitt behov av att bo på landet.
upload.jpg
  • Fikade och pratade om svårigheten i att vara 50% extrovert, och 50% introvert. Raw nutella brownie, alltså YES!
upload.jpg
  • Tog hål i öronen! Äntligen. Mina hål växte igen för ca 5-6 år sedan och har helt enkelt bara skjutit det framför mig. Längtar efter att ha guldringar som var mitt signum när jag var yngre.
upload.jpg
  • Firade Lovisa-dagen med min Lovisa. Bubbel och Racamaca vid Mariatorget. Upptäckte även den lilla baren Paradiso - nytt favorit-uteställe.
upload.jpg
upload.jpg

Jag hann även med att springa i regnet, yoga på altromondo, avskedsfest för några lifesum-favoriter och lyssna på massor med podcastavsnitt.

När det blir mycket grubblerier och lösa trådar har jag en tendens att isolera mig för att jag tror att det är det bästa för att komma fram till en lösning. Borde ha lärt mig vid det här laget att det är så mycket mer effektivt att lösa saker tillsammans med andra, få input, eller ibland bara släppa tankeprocessen och bara vara. 

Det känns så mycket lättare nu! Oavsett vad så kommer det landa i något jag trivs med.

Vad har ni haft för er?

California dreaming

Jag och Erik ska på semester i Kalifornien i September. Vi planerar, och vi längtar. 

Nu har vi äntligen planerat och bokat allt, och det börjar pirra. Det var så längesen jag och Erik åkte på en längre resa, bara vi. Det är nog senast 2014 tror jag. Vi drog ju på vår långa road trip till Lofoten förra året, men det är inte riktigt samma sak som att dra iväg till Arlanda och sätta sig på ett flyg. 

Jag var ju i Los Angeles i december men jag kan aldrig få nog, om jag ska vara helt ärlig. Det var ju lite mer av en trendspaning/jobb-tripp, så det blev mycket träning, yoga, och att testa oändliga restauranger med hälsokoncept. 

Nu ska det njutas! 

Skärmavbild 2017-08-22 kl. 16.52.09.png

Såhär blir rutten:
 

  • LAX - Santa Barbara: Vi kommer fram mitt på dagen plockar upp en bil direkt, åker mot Santa Barbara för första natten. Vi hinner varva ner, strosa runt och ta en middag i Santa Barbara. 
     
  • Santa Barbara - Cambria: För att inte spendera hela dagar i bil så vill vi köra snuttvis och stannar på ställen vi inte kanske hört så mycket om. Då valde vi Cambria, som är i en liten havsstad i början av Highway 1. Där har vi hyrt ett litet hobbit-hus via Airbnb. Tanken är att vi ska spana på sjöelefanter (elephant seals).
     
  • Cambria - Monterey: Här blir det spontant. Vi åker via staden El Paso de Robles, och ett område som är smockat med vingårdar och hot springs. Det kan bli ett och annat stopp men målet är att nå fram till Monterey för att vara nära Big Sur och hinna med en lång-hike när vi vaknar.
     
  • Big Sur: Vi ska bara driva längs highway 1, hikea till Pfeiffer beach eller någon annan hike som inte är lika full med andra turister. Hur som helst, här tänker jag inte ens googla upp saker. Vyerna ska få chocka själv. En natt spenderar vi här!
     
  • Big Sur - Yosemite: DRÖM! #Mountaingirl time! 2 nätter i tält med uppmaningen att ingen som helst mat får ligga vare sig löst i tältet eller i bilen. Man måste köpa någon speciell box för att förvara all mat annars försöker björnarna ta sig in i bilen. Jag vet att Erik ser fram emot att se björnar. Jag vet inte hur jag kommer reagera. Spännande...
     
  • Yosemite - Venice beach: 4 nätter med bara strandliv, äta och dricka gott, och ta det lugnt. Förutom en avstickare till Universal Studios då, där jag kommer förvandlas till barn och drömma mig bort i Harry Potter-världen. Erik kommer få hålla i mig för att jag inte ska köpa allt - chokladgrodor, Bertie Bott's every flavor beans, butterbeer eller ett eget trollspö. Ja, jag är konstig.

Men det bästa är såklart att bara vara med den här killen.

upload.jpg

Det är inte svaghet; det är livet!

It is possible to commit no mistakes and still lose.
That is not a weakness; that is life.
— - Jean Luc Picard

Tips! För er som använder er av Google Chrome som webbläsare - Momentum.

Ett startside-tillägg som ger dig världens härligaste start på dagen. Varje dag levererar de en ny bakgrundsbild till din webbläsare från olika inspirerande platser i världen och ett inspirations-quote längst ner.

Skärmavbild 2017-08-22 kl. 16.19.44.png

I LOVE IT! Ivrigt går jag in varje dag för att läsa mitt dagliga quote. (That's right, jag är en sucker för citat, och kommer alltid vara.) Och oftast sätter just de här citaten någon typ av intention för min dag. Det följer med mig och jag reflekterar kring det.

Imorse glömde jag läsa mitt quote, men då fick jag "öppna presenten" senare under dagen instället. Och reflektera bakåt.

Jag blev chockad över hur väl det stämde överens med mina redan existerande tankegångar. 

Imorse skrev jag såhär på Instagram

Och exakt så, som quotet beskriver så kan man känna att man failat trots att man i det stora hela inte gjort något fel eller begått några större misstag. Det är så livet kan se ut! Det går inte spikrakt och jag uppskattar det. Som ba fan!

Fyfan va tråkigt med spikrakt.

Men! När ingenting har gått tydligt fel utan det bara inte känns rätt så kan det bli som svårast att förstå sig på vad som hänt. Och det är lätt att man börjar tvivla på sig själv. Det har jag inte gjort den här gången.

Jag har fattat att det här är livet.

Hoppas ni förstår vad jag menar. Hur som helst - testa momentum och berätta gärna vad ni tycker! 

Hur ska jag klara av att springa 1 mil?

upload.jpg

Om du behöver börja från scratch med löpningen tror jag på att göra som Femi, min kollega på Lifesum som otroligt imponerande gick från att aldrig ha sprungit, började med 0,5 km, sprang ca 3-4 gånger i veckan, trappade upp successivt från Maj till September och sen sprang Tjejmilen. Läs vad hon lärde sig om löpning under den perioden här.
 

Att låta det ta tid, inte pusha sig själv i onödan, lära sig tycka om processen och att belöna sig själv är så viktigt.
 

Tipsen här nedan är för de som redan pallar 5 km, mer eller mindre. Man kanske springer 1 gång i veckan eller mer och drömmer i smyg om att spontant kunna sticka ut och springa den magiska milen. 

Hur gör man för att ta steget till 10K?

Såklart ska man även då trappa upp, långsamt, långsamt och belöna sig på vägen. Men här vet jag lite mer - hur jag har gjort och vad jag har sett funkar bäst för andra i min omgivning.
 

  • Sänk farten: Såå viktigt! Detta misstag gör jag själv allt för ofta på lopp, och har blodsmak redan efter 3 km, och mörka tankar över hur det ens ska gå att springa halva sträckan. Plocka de första kilometrarna med lätthet istället och bygg upp det mentala, sen kan du öka! 
     
  • Pulsera och lek: Gå, jogga, spring om vartannat, och inbilla dig inte att de där pauserna spelar någon som helst roll eller bryter din kilometer-streak. Kanske till och med ta med dig en vän och köra spontana träningsövningar tillsammans varje kilometer. Det är magiskt för att distrahera sig från att tänka på distansen.
     
  • 1-km intervaller efter din förmåga: Mät med någon app, t.ex. Runkeeper. 1 uppvärmningskilometer (go bonus!), 4-6 intervaller om 1 km, där du vilar 2 min emellan. Mina favorit-intervaller för att komma igång efter en off-period. De är tydliga, och effektiva
     
  • Backintervaller: Hitta en backe som tar ca 25-30 sekunder att springa uppför. Bestäm dig för ett antal mellan 6-12 intervaller. En bra dag brukar jag köra 10 och annars känns 8 motiverande. Rusha uppför och gå nedför, se till så att pulsen gått ner väsentligt påväg ner och springa direkt uppför igen. 
     
  • Känn inte efter: Det gör faktisk lite ont några gånger under en distans över 5 km om man är ovan. Det kan spänna i vader, kanske bränna lite i halsen, stel i höfter eller knän som stör. Det ska inte göra "ontont" men det där lite mer trötthets-relaterade som kommer smygande - skaka av dig. När tankar kommer brukar jag alltså bokstavligen talat skaka axlarna, börja kolla på något längs vägen och distrahera mig. Ibland justera löpsteget lite. Kanske har jag sjunkit ihop lite och påfrestar mina höfter eller springer lite konstigt med fötterna efter ett tag som belastar knäna.
     

Om ni har fler frågor får ni mer än gärna maila mig på lovisa@foodforflow.se, eller om ni vill sticka ut och springa tillsammans någon gång! I'm up for it! 

Ha en härlig måndag! <3

Chèvre chaud

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Men hörni alltså. Den här salladen.

En riktig klassiker som jag bara har dissat helt utan anledning. Nu blir jag mest besviken på mig själv att jag underskattat detta under så många år av mitt liv. Aldrig igen.

Samtidigt har även jag fallit dit och har några chevre chaud-minnen.

Till exempel en kväll i London. Jag var på en av mina ensam-resor som PR-ansvarig på Lifesum, och skulle äta en ensam-middag. Jag kunde absolut ingenting om London, och jag befann mig mitt i de värsta turiststråken då mitt hotell låg där. Så jag svängda in på ett typiskt neutralt café, skulle ha kunnat varit i vilket land som helst. Kontinentalt. Men det var ändå speciellt att sitta där och äta en chevre chaud mitt i julrushen i London, helt själv. 

Som sagt, aldrig att jag dissar den igen.

CHEVRE CHAUD

Portioner: 2
Tid: Max 30 min

Ingredienser

  • 2 tomater

  • 0,5 rödlök

  • 100 g blandade gröna blad

  • 1 msk kapris

  • Olivolja

  • Rödvinsvinäger

  • Salt och peppar

  • 4 skivor surdegsbröd, jag valde ett lite grövre

  • 2 msk smör

  • 2 cm tjock bit chevre

  • 1 msk honung

  • Pinjenötter, hur mycket du vill, men kanske 2 msk-isch

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Skiva tomater och rödlök. Blanda med salladsbladen, kapris, olja och vinäger. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
  3. Skiva osten i 4 skivor (0,5 cm). 
  4. Skiva brödet och stek i smör på båda sidor tills skivorna fått färg. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på ostskivorna, ringla över honung och toppa med pinjenötterna. Grädda i ugnen tills osten smält och fått färg, ca 10 min. 
  5. Portionera ut salladen, toppa med brödskivorna och hugg in!

 

Asunden raukfält och Prima gård

09.10 Själsö

Jag & Erik gick ut på en morgonpromenad längs vattnet. Går inte att få nog av den saltiga strandpromenaden.

upload.jpg
upload.jpg

Erik vek av hem och jag gick ner mot hamnen och badplatsen med min filt. Yogade en timme.

upload.jpg

12.55 Lärbro-ish

Vi stannade på någon loppis här och där under våra dagar. Fyndade inte något just denna gång men det är en härlig känsla när man möts av en självbetjäning. Mer genuint än så blir det inte.

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

13.32 Asunden

Det var en ganska mulen dag så det passade finfint med en utflykt till ett raukområde. Det var även ett gammalt militärfält så vi sprang och letade gamla patronhylsor. Konstig aktivitet kanske, men samtidigt så häftigt. Dolt intresse: Historia. Jag kastas så lätt tillbaka och drömmer mig iväg till andra tider, och hur platser såg ut och människor hade det då. Och inget bättre än Gotland för just att kastas tillbaka och fantisera om gamla världar.

upload.jpg
upload.jpg

Vi klättrade på raukar och letade unika stenar. T.ex. stenar som slagits ner mot marken och av vågorna och ser hela ut när man tittar på dem, sen rör man dem och de bildar ett pussel av mindre bitar.

Jag vet att Erik & Fredrik tyckte att det här var den roligaste utflykten hittills.

När jag tänker efter håller jag med. Älskar att leka! 

upload.jpg
upload.jpg

Jag samlade runda aprikosa stenar och grönaktig lerskiffer i två högar. Och balanserade dem.

Framförallt kul, men också rogivande. Att skapa lite ordning i kaoset.

upload.jpg
upload.jpg

15.34 Prima gård

Vi åkte till en superdupermegatoppen-fin gård som Lovisa spanat in. Det hon gillar, gillar jag och jag gillar det rejält.

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

I ärlighetens namn var vi rätt låga på energi. Så det kunde inte komma mer som en fullträff att allt på menyn såg gudomligt ut.

Och det krispiga vinet lockade mer än någonsin.

upload.jpg

Kliver in i växthuset och där ligger han. Livets livsnjutare!

upload.jpg
upload.jpg

Jag förundras över hur de får ihop det. Hur ALLT på en sån här plats kan bli vackert och matcha på det här sättet. Minsta lilla detalj, till och med bilen. 

Hur kunde de veta att Lovisa skulle ha en gul blus på sig liksom? ;)

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Vi alla beställde in den självklara sommar-salladen. TACK Prima för den upplevelsen! 

Varenda tugga. M mm mmm.

Massor med vattenmelon.
Quinoa, kokosflarn, solroskärnor, mandel.
Spenat och rödbetor.
Krispiga färgglada morötter.
Ramslökspesto.
Salt och örtigt rökt lamm - ja jag var tvungen att smaka på det gotländska lammet. alla andra dagar kan jag välja bort köttet. 
och taleggio i mitt hjärta! <3

Skulle så gärna vilja veta hemligheten till smöret? Det var något alldeles extra. Om jag skulle gissa så bryner de en del smör och blandar ner med resten så att smöret får en kola-aktig smak. 

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Trots att allergier kunde man inte låta bli den här lille charmören. Kolla blicken!

Kolla livsnjutar-stretchen!

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Efter maten "tjatade" (tror egentligen ingen var så himla svårövertalad) jag till mig en stund vid det vackraste bordet jag sett. En chokladboll och gött kaffe. 

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Jag behöver inte säga mer. Detta är min dröm!

18.31 Själsö

Sen då? Ja, semester handlar kanske inte om så mycket mer än paus, njut, paus och planera nästa måltid? Vad vet jag. För det var precis vad vi gjorde. 

upload.jpg

Vi fick besök av en Albin. Vi lagade Panzanella dvs mustig italiensk sallad med rivet bröd som du rostat i ugnen med olivolja och flingsalt.

I salladen har du sen olika tomater, kanske lite spenat, rödlök, kapris, basilka, olivolja, rödvinsvinäger, parmesan och salt och peppar. Det ÄR så gott!

+ Färskpotatissallad med senapen vi köpte första dagen på chilifarmen, rädisor, rödlök, timjan och rosmarin. 

Till det grillade vi spett med portabellosvamp.

upload.jpg

Sen spelade vi yatzy till midnatt.

Södra Gotland: Morgonjogg i hästhagen, Djupvik & Burgsvik

08.33 Själsö

Morgon-joggen blev en varannan-dags-vana. Det kändes semester-lagom! In genom hästhagen, ut i naturreservatet och längs stranden i sanden tillbaka hem igen.

upload.jpg
upload.jpg

10.01 Själsö

Men bästa känslan: Att komma tillbaka till lill-stugan där Erik hade gjort en gudomlig gröt. Nyckeln - Låta havregrynen stå i vattnet lite innan man kokar. OH MY så gott! Speciellt med äppelmos och kanel.

upload.jpg

13.10 Djupvik

Vi bestämde oss för att åka söderut under dagen då Lovisa & Fredrik inte tagit den turen längs kusten. Stannade ganska snart då vi hittade en badplats i Djupvik. Blev mindre bad, och mer lyssna på sommarprat, Niki & The Dove  och läsa bok.

upload.jpg
upload.jpg

Sen fortsatte vi längs Ekstakusten. Glittrande Ekstakusten! Första gången jag åkte där tappade jag på riktigt hakan och bad Erik stanna bilen varannan meter.

18.24 Burgsviks hamn

Den enda utflykten vi gjorde tillsammans förra året var till Burgsviks hamn. Vi blev alla helt kära, så vi bestämde oss tidigt för att åka tillbaka.

Besvikelsen var stor när vi insåg att de stängt igen den fantastiska potatis-restaurangen i det gamla värdshuset. Men det gick över fort - grilla är alltid en bra idé!

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Här körde de kvällsbastu med havsbad. Jag blev, fick inte riktigt de andra med på tåget. I efterhand inser jag att jag kanske inte heller hade njutit av tanken att blanda svett med 50 andra personer i en liten trång bastu.

upload.jpg

Vi hittade ett litet svalbo där fågelungarna spanade ut på oss med kolsvarta ögon.

upload.jpg

Erik - den ständiga grillmästaren.

Vi andra - ja, vi var bra på att ta det lugnt och njuta av stunden.

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

En mixtallrik kan aldrig slå fel. 

  • Halloumi
  • Färsk majskolv (MUMS!) med chilismör och salt
  • Foliepaket med paprika, champinjoner, körsbärstomater, rödlök, sparris och massa vitlök
  • Grönsallad
  • Mozzarella
  • Tryffelbea
  • Hummus
YESNESS!
upload.jpg
upload.jpg

Mätt som en plätt och nöjd över att solen värmde trots att klockan började närma sig nedgång. 

Då blev det lektimme. Man gjorde vad man ville. Då faller min röst alltid på bad! Fredrik, han står på händer. 

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Vi la oss tidigt den här kvällen och det var så skönt!

Blå lagunen, Bungenäs och Rute stenugnsbageri

Inläggen från Gotland föll liksom bort. Det gör ingenting, jag gick ju på semester. Men jag tänkte fortsätta uppmärksamma denna vackra ö nu i efterhand för nu är jag tillbaka i Stockholm och planerandet för hösten har redan påbörjats.

Då passar det fint att drömma sig lite tillbaka.

 

Blå lagunen

Vi åkte t.ex. till blå lagunen och badade. Jag tog inte en enda bild, jag badade istället. Men ni kan tänka er ett kalkstensbrott, med tydligt turkost vatten, höga klippor att ta sats och hoppa ifrån och flytbryggor att simma till, tre kulor glass och att sen ligga på en filt i skogen och läsa medan grabbarna grillade och spelade kubb.

Vi lyckades få ett och annat bett från rödmyror också, men det glömmer man fort.

upload.jpg


Bungenäs kalkbrott

Vi tog en sväng förbi Bungenäs. Även fast man egentligen vill så kan man inte äta på varje härlig restaurang eller café man passerar så ibland räcker det med att bara ta en kik.

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Jag drömmer om att bo på hotellet i samma byggnad som Bungenäs matsal och ligga på solstolarna som är gamla sjukhussängar. 

upload.jpg
upload.jpg


Rute stenugnsbageri

Det är inte för inte det är så omtalat. Det är verkligen ett 10-poängs-ställe. Jag drömmer mycket märker jag, men jag drömmer även om att driva ett sånt här ställe men om jag skulle placera ut det på en karta tror jag ändå att det skulle ligga någonstans i Dalarna.

upload.jpg

Lavendel. Så vackert. Punkt. Likaså det kalkiga gruset. Älskar det!

upload.jpg
upload.jpg

Efter stora svårigheter att tyda denna meny. Fick vi oss varsin pizza.

Med extra parmesan tack!
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Där satt vi och lekte pest eller kolera tills vi nästan fick skämmas. Älskar att vara barnslig.

upload.jpg
"Här ska vi sitta tills solen går ner."

Det gjorde vi, och då tände de brasan.

upload.jpg

Min och Lovisas favoriter.

Favorito favorito! 
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Sommarlivet, alltså! <3

 

Teriyakitofu med wokade gröna & orangea grönsaker och glasnudlar

DSC_0032.jpg

TERIYAKITOFU MED WOKADE GRÖNA & ORANGEA GRÖNSAKER OCH GLASNUDLAR

4 PORTIONER
25 MIN

  • Koka 100 g glasnudlar
     
  • Skär upp 200 g fast naturell tofu i kuber och marinera i 2 msk teriyakisås medans du hackar grönsakerna
     
  • Hacka och stek i 1 msk rapsolja
    • 2 st pak choi
    • 100 g sockerärtor
    • 2 orangea paprikor
    • 4 st salladslökar
    • 2 morötter
       
  • Världens godaste asiatiska dressing
    Finhacka 1 röd chili och blanda med 2 msk soja1 msk sesamolja och 1 msk limejuice. Finriv i 1 cm färsk ingefära och pressa i 1 vitlöksklyfta.
     
  • Blanda om allt, häll på dressing och toppa med Salta rostade cashewnötter (psst! ta hur mycket du vill).
DSC_0063.jpg
DSC_0028.jpg

Svartris- och kidneybönssallad med mosad avokado

DSC_0021.jpg
DSC_0020.jpg
DSC_0006.jpg

Svartris- och kidneybönsallad med mosad avokado

4 portioner
30 min

  • Bön- och rissallad:
    Koka 4 portioner svart ris enligt anvisning på förpackningen, det tar ca 30 min. Hacka under tiden 4 salladslökar och 1 burk / paket kokta kidneybönor
     
  • Mosa 2 avokado, krydda med salt och peppar
     
  • Hacka 1/2 gurka
     
  • Halvera 100 g rädisor
     
  • Ringla på 1 msk sesamolja och 1,5 msk japansk soja