Vegetariskt

Sallad med sötpotatisfalafel och cashew-ceasardressing

DSC_0696.jpg
DSC_0701.jpg
DSC_0699.jpg

Sallad med sötpotatisfalafel och cashew-ceasardressing

5 lådor
1 h

DET HÄR BEHÖVER DU:

Sötpotatisfalafel

  • 500 g sötpotatis
  • 500 g kikärtor
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl färsk koriander
  • 1 tsk koriander, malen
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 dl fibrex
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 ägg
  • 2 dl sesamfrön

Cashewdressing

  • 2 dl cashewnötter
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk kapris
  • 1 msk citronjuice
  • salt och peppar

Sallad

  • 200 g rödkål, strimlad
  • 200 g morot, grovt riven
  • 150 g spenat
  • 150 g ruccula
  • 150 g rädisor, grovt hackade
  • 1 rödlök, skivad

SÅHÄR GÖR DU:

ötpotatisfalafel

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Baka sötpotatisen i ugnen tills den mjuknat. Ta ut och låt kallna.
  3. Skölj av kikärtorna. Häll över i en matberedare eller mixer. Skär löken i mindre bitar och häll ner tillsammans med kikärtorna, fortsätt med vitlöken, koriandern, kryddor och ägg. Mixa till en jämn smet.
  4. Mosa sötpotatisen och blanda med resten av smeten. 
  5. Forma runda bollar och rulla i sesamfrön.
  6. Lägg på en plåt, ringla med olja och tillaga i ugnen ca 20 min.

Cashewdressing

  1. Blötlägg cashewnötterna i vattnet åtminstone en timme. 
  2. Häll över i en matberedare eller mixer. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en jämn sås.

Servera salladen med sötpotatisfalafeln och massor med mumsig dressing!

Vegobullar med rostad paprikasås och zucchininudlar

Vegobullar med rostad paprikasås och zucchininudlar 1
Vegobullar med rostad paprikasås och zucchininudlar 2

Quornbullar med rostad paprikasås och zucchininudlar

8 lådor
60 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

Enkla vegobullar

  • 800 g quornfärs
  • 2 gul lök
  • 4 ägg
  • 1,5 dl oatly imat / grädde
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk soja
  • 1,5 dl ströbröd
  • Rapsolja till stekning

Paprikasås

  • 6 paprikor, röd / orange
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl oatly fraiche
  • 2 dl parmesan, finriven
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • Skal och juice från 1 citron
  • salt och peppar

Tillbehör

  • 4 stora zucchini

SÅHÄR GÖR DU:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Tina quornfärsen. Finhacka löken. Blanda alla ingredienser med färsen och rulla till bullar. Stek på låg värme i olja.
  3. Lägg paprikorna hela på en plåt. Ringla och gnid in med olja. Rosta tills de börjar mjukna och få färg, ca 10 min. Ta ut och låt kallna. Du kan även lägga dem direkt i fryspåsar i kylen, då blir det lättare att dra va skalet sen.
  4. Strimla zucchinin till spaghetti med en spiralizer. Eventuellt med en osthyvel till lite bredare pasta.
  5. Dra av skinnet från paprika (det är inte så noga om lite blir kvar) och dra ur kärnorna. Häll över i en mixer eller matberedare. Mixa till en jämn smet. Tillsätt resten av ingredienser och fortsätt mixa.

 

Svampburgare med rostade rotfrukter och rödvinssås

Portabello- & skogchampinjonburgare med rotfrukter och rödvinssås 3.jpg
Portabello- & skogchampinjonburgare med rotfrukter och rödvinssås 2.jpg
Portabello- & skogchampinjonburgare med rotfrukter och rödvinssås 1.jpg

Här har du den goda vegetariska fredagsmaten! Som såklart även passar i veckans matlåda om du känner för att lyxa till det.

Tanken är att flow-mat ska underlätta och vara hyfsat lätt att laga! Men det fina med att jobba med just matflow är att man kan lägga ner lite extra energi några timmar en dag i veckan och se till att förbereda allt Då finns det utrymme för lite lyxigare mat även i vardagen! WIN WIN!

Det här var ett önskemål från karln i huset. Det är ju faktiskt jag som oftast har veto när det gäller maten hemma och glömmer tyvärr ibland bort att bjuda in Erik att vara med och planera och önska. Det ska det bli bättring på! För såhär gott kan det bli då.

Egentligen skulle vi göra ugnsrostade portabellos men jag hade en massa ris kvar för förra veckan och fick en liten snilleblixt om att svampburgare med fullkornsris skulle kunna vara gott.

Portabello- & skogschampinjonburgare med västerbottenost, rostade rotfrukter med timjan & rosmarin och rödvinssås

10 lådor
1 h 30 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

Burgare:

  • 300 g portabello
  • 300 g skogschampinjoner
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl kokt fullkornsris
  • 3 dl valnötter
  • 2 dl smakrik ost, t.ex. västerbottenost
  • 3 ägg
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk grönsaksfond
  • 3 msk potatismjöl
  • 0,5 dl fiberhusk
  • salt och peppar
  • Rapsolja till stekning

Rödvinssås:

  • 2 schalottenlökar
  • 2 skivade morötter
  • 3 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk råsocker
  • 1,5 dl balsamvinäger
  • 9 dl rött vin
  • 5 msk grönsaksfond
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 l vatten
  • 4 tsk maizena
  • salt och peppar

Rotfrukter:

  • 1 kg rotselleri
  • 1 butternutpumpa
  • 500 g morötter, ca 5 stora
  • 500 g betor, olika sorter, ca 10 små
  • 350 g palsternacka, ca 5 medelstora
  • salt och peppar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 kruka timjan

SÅHÄR GÖR DU:

Svampburgare:

  1. Koka riset. 
  2. Mixa eller hacka svampen grovt. Finhacka löken och blanda med svampen. Pressa ner vitlöken och blanda i riset.
  3. Mixa eller hacka valnötterna och riv osten grovt. Häll över i svampblandningen. 
  4. Knäck i äggen och blanda i soja, fond, potatismjöl och fiberhusk. Salta och peppra.
  5. Forma till burgare och stek i stekpanna ca 3 min på vardera sida. 

Rödvinssås:

  1. Finhacka schalottenlöken och skiva moroten. Bryn i smör i en kastrull tills den mjuknat och fått färg.
  2. Rör i tomatpurén och låt fräsa ytterligare någon minut. Häll därefter i sockret, vinägern och vinet och låt koka tills en del av vätskan kokat bort (ca 15 min).
  3. Tillsätt fond, soja och späd med vatten. Låt reduceras tills den börjar tjockna (ca 10 min).
  4. Sila bort grönsakerna och red såsen med maizena och smaka av med salt och peppar.

otfrukter:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala alla grönsaker och hacka / skiva grovt. Lägg på en plåt och ringla över olja. Salta och peppra. 
  3. Rosta i 25 min. Öppna, rör om på plåten och tillsätt grovt hackad timjan och rosmarin och rosta i ytterligare 5-10 min.

Bakad banangröt med kardemumma och kanel

DSC_0156.jpg
DSC_0181.jpg
DSC_0177.jpg

Som jag tidigare nämnde så fick jag chansen att testa några airfryers / luftfritöser från OBH Nordica och Tefal tidigare i år, och jag måste bara säga att jag är hooked på det här med luftfritös!

Jag hade förmodligen inte tagit mig för att köpa en om jag inte fått möjlighet till detta samarbete så det är verkligen superkul att det dök up, men vill poängtera att detta tips är helt utanför mitt samarbete med dem. Jag råkade helt enkelt genuint gilla produkterna och vill därför tipsa om Tefal Fry Delight FX1000. Det går så himla bra ihop med min filosofi om matflow. Allt som kan underlätta för matlagningen, så att det blir känns så smidigt och bekymmerslöst som möjligt är värt att testa. En storfavorit redan är att skära upp lite tomat, lök och zucchini och slänga ner så sköter den jobbet och snart har du ett gott och saftigt tillbehör till i princip allt.

Och morgongröten har fått sig en helt magisk twist då jag kan göra bakad gröt i oändliga variationer i små portionsformar, som den här banangröten som påminner ett makalöst saftigt bananbröd.

Bakad banangröt med kardemumma och kanel

  • 2 bananer
  • 1 dl oatly ikaffe eller annan mjölk
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl valnötter
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk kardemumma, malen
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 krm salt

Mosa bananen, spara lite för att skiva och toppa med. Blanda den mosade bananen med ikaffe, havregryn, grovt hackade valnötter och resten av ingredienserna. Baka i ugnen i 10 min eller tills börjat börjat sätta sig och få färg på 200 grader eller i mikron på hög effekt ca 2 min eller som jag, ca 10 min i en air fryer. 

Sesam-panerad quorn med rotfrukter, parmesanmajonnäs och grönkålskrisp

DSC_0130.jpg
DSC_0138.jpg
DSC_0134.jpg

Sesampanerad quorn med rotfrukter, parmesan-majonäs och grönkål

Portioner: 4
Tid: 60 min

INGREDIENSER

Rotfrukter

  • 200 g rotselleri
  • 200 g potatis
  • 200 g morötter, 4 medelstora
  • 200 g jordärtskocka
  • 1 msk rapsolja
  • Flingsalt

Sesam-quorn

  • 500 g quornfilé
  • 2 ägg
  • 0,5 dl sesamfrön, blandade svarta och vita
  • Salt
  • Rapsolja att steka i

Rostade chili-valnötter

  • 1 msk rapsolja
  • 120 g valnötter
  • 1 tsk honung
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk salt

Parmesanmajonäs

  • 2 äggulor 
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 dl parmesan, riven

Grönkål

  • 100 g grönkål
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk chilipulver

Tillbehör
Kokta durrakorn - om man vill! 

INSTRUKTIONER

Rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 200°C. 
  2. Skala och ansa rotselleri och morötter. Skär upp morötterna i grova stavar, tärna rotsellerin grovt, halvera potatisarna, skölj av jordärtskockan och häll över i en skål. Ringla över olja och salta, blanda runt och häll över på en plåt.
  3. Rosta i ugnen tills de mjuknat och fått färg, ca 30 min.

Sesam-quorn
Tina quornet och skär på längden till tunna stavar. Doppa först bitarna i vispat ägg och rulla dem sedan i sesamfrön och salt så att det täcker. Stek quornet i olja tills det fått färg.

Rostade chili-valnötter
Hetta upp olja i en stekpanna, häll över valnötterna och rosta i ca 1 min under omrörning. Ringla över honungen, salta och krydda med chili.

Parmesanmajonäs
Häll upp äggulorna i en skål tillsammans med vitvinsvinäger och salt. Vispa och häll långsamt i oljan i en stadig stråle tills majonäsen fått en fast konsistens. Häll i parmesanen! Mums!

Grönkål
Grovhacka grönkålen och lägg i en skål. Ringla över olja och krama grönkålsbladen tills de mjuknar lite. Lägg över på en plåt, salta och krydda med chilipulver.

Kanel- & kardemummachia med vaniljig rabarberkompott

upload.jpg

JAMEN SÅ GOTT!

Helt enkelt.

Jag hakade på trenden, föll av den, och kände nu igen att det var ju faktiskt inte bara en trend. Chiapudding är en sjukt bra grej. Så krämigt, så spännande, så lätt att variera.

Och rabarberkompott då? Behövs inga ord. Rabarber och vanilj är så mumma.

CHIAPUDDING MED SMAK AV KARDEMUMMA & KANEL RABARBERKOMPOTT

2 portioner
30 min och en natt
(Båda blir godast om du förbereder dem dagen innan)

Ingredienser

Chia:

  • 4 msk chiafrön
  • 4 deciliter mjölk - vilken som helst, jag körde mandelmjölk
  • 1 msk stevia
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • Typ 0,5 dl torkad frukt - jag blandade i torkad papaya och tranbär. 

Kompott:

  • 5 rabarber"stänger" (heter det så?) äh, ca 350 g rabarber
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 msk stevia (sötströ)
  • 1 msk honung
  • 1 msk potatismjöl

Instruktioner

Ansa rabarbern, och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull med vatten och koka i ca 15 min tills rabarbern börjar kräma till sig. Tillsätt vaniljpulver, stevia och honung.

Blanda potatismjöl med någon matsked vatten och rör ner i kompotten. Låt koka upp tills kompotten tjocknar. Låt kallna. 

Blanda ihop ingredienserna till chiapuddingen och låt stå i kylen över natten. Rör om på morgonen och blanda eventuellt i lite mer mjölk om den känns för tjock. 

Chèvre chaud

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Men hörni alltså. Den här salladen.

En riktig klassiker som jag bara har dissat helt utan anledning. Nu blir jag mest besviken på mig själv att jag underskattat detta under så många år av mitt liv. Aldrig igen.

Samtidigt har även jag fallit dit och har några chevre chaud-minnen.

Till exempel en kväll i London. Jag var på en av mina ensam-resor som PR-ansvarig på Lifesum, och skulle äta en ensam-middag. Jag kunde absolut ingenting om London, och jag befann mig mitt i de värsta turiststråken då mitt hotell låg där. Så jag svängda in på ett typiskt neutralt café, skulle ha kunnat varit i vilket land som helst. Kontinentalt. Men det var ändå speciellt att sitta där och äta en chevre chaud mitt i julrushen i London, helt själv. 

Som sagt, aldrig att jag dissar den igen.

CHEVRE CHAUD

Portioner: 2
Tid: Max 30 min

Ingredienser

  • 2 tomater

  • 0,5 rödlök

  • 100 g blandade gröna blad

  • 1 msk kapris

  • Olivolja

  • Rödvinsvinäger

  • Salt och peppar

  • 4 skivor surdegsbröd, jag valde ett lite grövre

  • 2 msk smör

  • 2 cm tjock bit chevre

  • 1 msk honung

  • Pinjenötter, hur mycket du vill, men kanske 2 msk-isch

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Skiva tomater och rödlök. Blanda med salladsbladen, kapris, olja och vinäger. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
  3. Skiva osten i 4 skivor (0,5 cm). 
  4. Skiva brödet och stek i smör på båda sidor tills skivorna fått färg. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på ostskivorna, ringla över honung och toppa med pinjenötterna. Grädda i ugnen tills osten smält och fått färg, ca 10 min. 
  5. Portionera ut salladen, toppa med brödskivorna och hugg in!

 

Bönlasagne med soltorkade tomater

Den här matlådan tar lite längre tid än de andra. Men fördelen här är att det är den perfekta matlåde-maten, som håller sig lite längre, och som du inte tröttnar på trots att du ätit den 4 dagar i rad. Du kan variera med olika sallader till.

Jag fyndade en hel platta körsbärstomater i tomatsås på Matsmart, och är KÄR! Kommer inte kunna gå tillbaka till vanliga. Älskar konsistensen på de små pluppiga körsbärstomerna som dyker upp mitt i såsen.

BÖNLASAGNE MED SOLTORKADE TOMATER

4 portioner
40 min

INGREDIENSER

Tomatsås

  • 1 lök, finhackad

  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

  • 1 msk rapsolja

  • 1 msk tomatpuré

  • 2 burkar krossade körsbärstomater

  • 1 grönsaksbuljongtärning

  • 8 soltorkade tomater i olja, strimlade

  • 1 burk / paket vita bönor

  • 1 tsk oregano

  • 1 tsk torkad basilika

  • 0,5 tsk chilipulver

  • Salt och peppar

  • 1 näve bladpersilja

Bechamelsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl mjölk, jag körde med oatly ikaffe faktiskt, funka finfint!
  • 2 dl riven ost
  • Salt 

INSTRUKTIONER:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Finhacka lök och vitlök. Fräs i olja. 
  3. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa lite själv först innan du häller på de andra tomaterna.
  4. Smula i buljongen. Hä i soltorkade, bönor, kryddor och puttra medan du förbereder det andra.
  5. Smält smör i en kastrull, häll på mjöl och rör om och häll långsamt i mjölken under omrörning. Det tjocknar till slut. Häll på osten (spara lite att toppa lasagnen med) och låt den smälta. 
  6. Lägg ett lager med lasagneplattor i botten, fortsätt med ett lager tomatsås och ett lager bechamel och fortsätt varva. Toppa med lite riven ost.
  7. Grädda i ca 20 min tills osten på toppen har fått färg.  
DSC_0101-2.jpg
DSC_0116.jpg

Rostade grönsaker, edamame, matvete med örtsås

DSC_0038.jpg

ROSTADE GRÖNSAKER. EDAMAMEBÖNOR, MATVETE OCH ÖRTSÅS

4 PORTIONER
30 MIN

  • Koka 4 portioner matvete enligt anvisning på förpackningen. 
     
  • Rostade grönsaker
    Skiva upp, lägg på en plåt och ringla över rapsolja, salta. Krydda med chilipulver. Rosta i 20 minn eller tills grönsakerna mjuknat och fått färg. 
    • 400 g brysselkål
    • 2 rödlökar
    • 2 tomater
    • 200 g edamamebönor
  • Örtsås
    Riv av 1 näve färsk basilika, 1 näve färsk persilja och lägg i en mortel. Häll på flingsalt och ringla över olivolja. Mortla och krossa örterna och blanda med 400 g naturell kvarg.

 

DSC_0033.jpg

Pyttipanna med halloumi, vita bönor och matvete

DSC_0041.jpg
DSC_0050.jpg
DSC_0049.jpg

PYTTIPANNA MED HALLOUMI, VITA BÖNOR OCH MATVETE

4 PORTIONER
30 MIN

  • Koka 4 portioner matvete enligt anvisningar på förpackningen. 
     
  • Tärna upp 6 potatisar, 2 morötter och 2 palsternackor smått och finhacka 1/2 purjolök. Bryn grönsakerna i 2 msk smör tills de mjuknar. Salta och peppra
     
  • Tärna upp 2 paket halloumi och stek tills den får yta. Häll över i pytten. 
     
  • Blanda i matvetet, 1 burk kokta cannellinibönor (små vita) och 1 stor näve hackad bladpersilja. Rör om.

Bulgur- och linssallad med feta, tranbär, syrligt äpple och valnötter

DSC_0129.jpg
DSC_0106.jpg

BULGUR- OCH LINSSALLAD MED FETA, TRANBÄR, SYRLIGT ÄPPLE OCH VALNÖTTER

4 PORTIONER
20 MIN

  • Koka 2 dl fullkornsbulgur och 2 dl gröna linser med 1 grönsaksbuljongtärning. Tills det är mjukt helt enkelt.
     
  • Smula ner 1 paket fetaost. Blanda med 100 g spenat, 1 hackat granny smith-äpple, 50 g torkade tranbär, 50 g valnötter

Pankofriterade quornbitar med dippsåser och rustik sidosallad

DSC_0074.jpg
DSC_0090.jpg
  • Quornbitar
    Skär upp 600 g quornfiléer i mindre bitar. Förbered 2 tallrikar: en med 2 vispade ägg, en med 2 dl pankoströbröd. Stek i rapsolja tills de fått fin gyllene färg. 
  • Sallad
    Portionera ut 2 grovt skurna tomater, 100 g spenat och 2 grovt hackade avocado. Ringla på olivolja och flingsalta.
  • Currysås
    Blanda 3 dl creme fraiche med 1/2 dl majonäs, 1 tsk curry och lite salt.
     
  • Helt vanlig tacosås, hur mycket du vill!

Burrata, stekt nektarin, avocado och tomat

upload.jpg

Exakt såhär ska min sommar 2017 smaka, om jag får välja. Och det får jag! Så. himla. gott. 

SOMMARSALLAD: 

Portioner: 4
Tid: 10 min


INGREDIENSER

  • 3 nektariner
  • Olivolja
  • 300 g tomater, blandade sorter / färger
  • 1 kruka krispig sallad t.ex. roman
  • 100 g spenat
  • 1 kruka färsk basilika
  • 2 paket burrata (300-400 g)
  • Flingsalt

 

INSTRUKTIONER

  1. Skiva upp nektarinerna. Hetta upp olja i en stekpanna och stek snabbt tills de mjuknar lite. Ca 2 min.
  2. Halvera tomaterna och skär upp salladen.
  3. Portionera ut spenat, tomat, sallad, basilikablad.
  4. Riv över burratan och toppa med de varma nektarinerna, lite mer olivolja och flingsalt.

Krämig pulled oats med pepparrot och kokta grönsaker

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

KRÄMIG PULLED OATS MED PEPPARROT OCH KOKTA GRÖNSAKER

4 PORTIONER
25 min

  • Kokta grönsaker: 
    Koka upp vatten med salt i två kastruller. Koka 600 g potatis i en. Skala 4 medelstora morötter, skär i mindre bitar / stavar och koka i 5 min innan du lägger i 200 g gröna ärtor och 120 g sockerärtor.
     
  • Pepparrot- & chili pulled oats
    Hetta upp 1 msk rapsolja i en stekpanna. Stek 2 förpackningar naturell pulled oats i 2 minuter. Tillsätt 4 dl creme fraiche. Krydda med 0,5 tsk paprikapulver och 0,5 tsk chilipulver, salta och peppra. Finriv i 2 cm pepparrot
     
  • Toppa eventuellt med färsk timjan

Lins- & quinoablandning med örter, grönsaker och pestosås

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

LINS- & QUINOABLANDNING MED ÖRTER, GRÖNSAKER OCH PESTOSÅS
 

4 PORTIONER
20 MIN

  • Quinoa- & linsblandning
    Koka 2 dl quinoa i en kastrull (ca 15 min) och 2 dl röda linser i en annan (ca 10 min). Hacka under tiden 1 näve basilika och 1 näve persilja och blanda med 2 msk olivolja, salt och peppar. Blanda quinoa, linser med dressingen och portionera ut.
     
  • Pestosås:
    Blanda 250 g naturell kvarg med 1 msk pesto, och lite salt.
     
  • Skiva upp 1 röd paprika och 1 gul paprika
     
  • 150 g färsk spenat

Bönspaghetti med tomatsås

DSC_0004.JPG

BÖNSPAGHETTI MED TOMATOSÅS OCH PARMESAN

4 PORTIONER
30 MIN

  • 4 portioner bönspaghetti (ca 200 g): Koka bönpasta enligt anvisning på förpackningen
     
  • Tomatsås: Finhacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta och fräs i 1 msk rapsolja. Tillsätt 1 msk tomatpuré och rör om. Häll i 2 paket krossade tomater, koka upp och låt sjuda i 10 min. Häll eventuellt i någon matsked vatten. Krydda med torkad oregano, torkad basilika, salt och peppar
     
  • 200 g salladsmix
     
  • 50 g riven parmesan
     

Sallad med sötpotatis, quinoa och ajvar- & bönröra,

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

SALLAD MED QUINOA, SÖTPOTATIS OCH AJVAR- & BÖNRÖRA


4 PORTIONER
30 min
 

  • 4 portioner quinoa tricolore: Koka quinoa enligt anvisning på förpackningen.
     
  • Rostad sötpotatis: Sätt ugnen på 200 C. Lägg bakplåtspapper på plåt. Skala och hacka sötpotatisen, lägg på plåten och ringla på olja. Baka i ugnen tills de mjuknar och får färg.
    • 2 medelstora sötpotatisar (ca 600 g)
    • 1 msk olivolja
       
  • Bönröra:
    • 1 paket svarta bönor
    • 2 dl kvarg
    • 0,5 dl ajvar
  • 150 g färsk spenat
     
  • 0,5 medelstor zucchini: Hacka grovt, ät rå eller stek om du vill. 
     
  • Strimlad färsk basilika

Pulled oats med blomkålsris och grönt

I veckan testade jag ett förträffligt veganskt proteinalternativ. Pulled oumph är på riktigt old news nu alltså, nu kör vi PULLED OATS!

Jag gillar't alltså! Bättre än Oumph, framförallt som vardagsmat. Och även på så många andra vis. Jag har ju gått och blivit hållbarhets-frälst under våren, insett vikten av att inte bara välja rätt för sin egen kropp och knopp utan även för planeten, miljön, andra människor, djuren, ja ni vet. Alla huvudingredienser, havre och bönor, går att hitta i Sverige. Till skillnad från då sojan som vi är så vana vid.

Något annat som imponerar något enormt är näringsprofilen: 28,4 g protein per 100 g! Att jämföra med kycklingens 19 g. Just att det är en kombination av spannmål (havre) och baljväxter (bönor) gör också det till ett optimalt proteinsubstitut till kött. Som vegetarian måste man ju få sitt protein från de båda kategorierna för att få i sig fullvärdigt protein (alla aminosyror kroppen behöver).

Till huvudpoängen: Med såna här alternativ finns det ingen anledning eller ursäkt att slentrianmässigt äta kött längre. 

upload.jpg

ÄLSKAR utvecklingen som sker just nu inom mat, food tech och hälsa! Det är SÅ spännande och framförallt imponerande av entreprenörerna som står bakom produkter som denna.

upload.jpg

Jag ser fram emot att testa dessa produkter i fler rätter men slängde hur som helst ihop ett litet även om detta bara var en man-tager-vad-man-haver-tallrik. Kanske ska testa Cashew Kitchens recept på tacos nästa gång. 


Pulled oats med blomkålsris, keso- & pestosås och grönsaker

Portioner: 4
TID: 30 min

INGREDIENSER

  • 1 blomkålshuvud
  • 2 paket pulled oats (tomat, paprika, persilja)
  • 1 msk rapsolja
  • 400 g keso 
  • 1 msk grön pesto
  • 1 påse salladsmix
  • 2 avocado


INSTRUKTIONER

  1. Skär blomkålshuvudet i mindre bitar och mixa till "ris-storlek". Koka upp saltat vatten och häll i blomkålsriset, låt koka max 1 min. Du vill ha kvar lite kärna. Häll bort vattnet. 
  2. Stek pulled oats i olja.
  3. Blanda keso och pesto.
  4. Portionera upp sallad och en halv avocado var. Toppa med havren, pesto-såsen och blomkålsriset och ta det launa. Visst är det underbart att laga snabbmat?