Recept

Vegansk Flygande Jakob

DSC_0645.jpg
DSC_0667.jpg
DSC_0641.jpg

Vegansk Flygande Jakob

5 lådor
30 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

  • 5 portioner råris
  • 500 g tofu
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 dl chilisås
  • 1 msk tomatpuré
  • 5 dl havregrädde (t.ex. oatly imat)
  • salt och peppar
  • 2 bananer
  • 1 dl jordnötter, saltade

SÅHÄR GÖR DU

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  3. Skiva tofun i större bitar. Stek i olja tills den fått färg.
  4. Vispa ihop chilisås och tomatpuré med havregrädde. Salta och peppra. 
  5. Skiva bananen. 
  6. Häll över tofun i en ugnsfast form. Häll över gräddblandningen och den skivade bananen.
  7. Tillaga i ugnen i ca 15 min. Öppna och häll på jordnötterna när det är 5 min kvar.

 

Sallad med sötpotatisfalafel och cashew-ceasardressing

DSC_0696.jpg
DSC_0701.jpg
DSC_0699.jpg

Sallad med sötpotatisfalafel och cashew-ceasardressing

5 lådor
1 h

DET HÄR BEHÖVER DU:

Sötpotatisfalafel

  • 500 g sötpotatis
  • 500 g kikärtor
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl färsk koriander
  • 1 tsk koriander, malen
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 dl fibrex
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 ägg
  • 2 dl sesamfrön

Cashewdressing

  • 2 dl cashewnötter
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk kapris
  • 1 msk citronjuice
  • salt och peppar

Sallad

  • 200 g rödkål, strimlad
  • 200 g morot, grovt riven
  • 150 g spenat
  • 150 g ruccula
  • 150 g rädisor, grovt hackade
  • 1 rödlök, skivad

SÅHÄR GÖR DU:

ötpotatisfalafel

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Baka sötpotatisen i ugnen tills den mjuknat. Ta ut och låt kallna.
  3. Skölj av kikärtorna. Häll över i en matberedare eller mixer. Skär löken i mindre bitar och häll ner tillsammans med kikärtorna, fortsätt med vitlöken, koriandern, kryddor och ägg. Mixa till en jämn smet.
  4. Mosa sötpotatisen och blanda med resten av smeten. 
  5. Forma runda bollar och rulla i sesamfrön.
  6. Lägg på en plåt, ringla med olja och tillaga i ugnen ca 20 min.

Cashewdressing

  1. Blötlägg cashewnötterna i vattnet åtminstone en timme. 
  2. Häll över i en matberedare eller mixer. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en jämn sås.

Servera salladen med sötpotatisfalafeln och massor med mumsig dressing!

Polenta-gröt

DSC_0620.jpg
DSC_0624.jpg
DSC_0614.jpg

Det är ingen nyhet att jag älskar att testa nya grejer och har aldrig varit den typen av person som kan äta samma frukost dag ut och dag in. Jag vill variera mig och bli lika inspirerad till frukost som lunch och middag.

För någon vecka sedan köpte jag flera påsar polenta till extremt bra pris på matsmart.se (love it!). Att handla där är perfekt för att öppna upp för mer kreativitet i köket. Man får anpassa sina menyer efter vad som finns till bra pris och fundera lite extra på vad kan jag tänkas göra med olika varor. Sojabönor? Inlagda körsbärstomater? Torkad mango?

Den här gången blev det polenta, dvs majsgryn som man traditionellt äter mycket av i Italien. Gröten smakar väldigt likt mannagrynsgröt (mums!). Dock blir den glutenfri tack vare att den är gjord på majs istället för vete. En annan fördel är att majsgrynen är rika på fibrer, vitamin A och andra antioxidanter som betakaroten.

Alltså wow va gott det här var! Så mycket comfy-food-känsla! <3

Polentagröt med stekt banan, hallon, mango och hackad mandel

2 portioner
20 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

  • 2 dl kokosmjölk
  • 4 dl vatten
  • 1 dl polenta
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 0,5 dl hackad sötmandel
  • 1 msk kokosolja
  • 1 banan
  • 1 dl hallon
  • 1 dl hackad mango

SÅHÄR GÖR DU:

  1. Koka upp kokosmjölk och vatten och häll sedan ner polentan. Låta koka upp och sjud under omrörning i ca 5 min. Smaksätt med salt och vaniljpulver.
  2. Skiva bananen och hacka mandeln. Hetta upp kokosoljan i en stekpanna. Stek bananen tills den fått färg, tillsätt därefter mandeln och rosta ytterligare i någon minut.
  3. Servera med stekt banan, hallon, mango.

Vegobullar med rostad paprikasås och zucchininudlar

Vegobullar med rostad paprikasås och zucchininudlar 1
Vegobullar med rostad paprikasås och zucchininudlar 2

Quornbullar med rostad paprikasås och zucchininudlar

8 lådor
60 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

Enkla vegobullar

  • 800 g quornfärs
  • 2 gul lök
  • 4 ägg
  • 1,5 dl oatly imat / grädde
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk soja
  • 1,5 dl ströbröd
  • Rapsolja till stekning

Paprikasås

  • 6 paprikor, röd / orange
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl oatly fraiche
  • 2 dl parmesan, finriven
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • Skal och juice från 1 citron
  • salt och peppar

Tillbehör

  • 4 stora zucchini

SÅHÄR GÖR DU:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Tina quornfärsen. Finhacka löken. Blanda alla ingredienser med färsen och rulla till bullar. Stek på låg värme i olja.
  3. Lägg paprikorna hela på en plåt. Ringla och gnid in med olja. Rosta tills de börjar mjukna och få färg, ca 10 min. Ta ut och låt kallna. Du kan även lägga dem direkt i fryspåsar i kylen, då blir det lättare att dra va skalet sen.
  4. Strimla zucchinin till spaghetti med en spiralizer. Eventuellt med en osthyvel till lite bredare pasta.
  5. Dra av skinnet från paprika (det är inte så noga om lite blir kvar) och dra ur kärnorna. Häll över i en mixer eller matberedare. Mixa till en jämn smet. Tillsätt resten av ingredienser och fortsätt mixa.

 

Svampburgare med rostade rotfrukter och rödvinssås

Portabello- & skogchampinjonburgare med rotfrukter och rödvinssås 3.jpg
Portabello- & skogchampinjonburgare med rotfrukter och rödvinssås 2.jpg
Portabello- & skogchampinjonburgare med rotfrukter och rödvinssås 1.jpg

Här har du den goda vegetariska fredagsmaten! Som såklart även passar i veckans matlåda om du känner för att lyxa till det.

Tanken är att flow-mat ska underlätta och vara hyfsat lätt att laga! Men det fina med att jobba med just matflow är att man kan lägga ner lite extra energi några timmar en dag i veckan och se till att förbereda allt Då finns det utrymme för lite lyxigare mat även i vardagen! WIN WIN!

Det här var ett önskemål från karln i huset. Det är ju faktiskt jag som oftast har veto när det gäller maten hemma och glömmer tyvärr ibland bort att bjuda in Erik att vara med och planera och önska. Det ska det bli bättring på! För såhär gott kan det bli då.

Egentligen skulle vi göra ugnsrostade portabellos men jag hade en massa ris kvar för förra veckan och fick en liten snilleblixt om att svampburgare med fullkornsris skulle kunna vara gott.

Portabello- & skogschampinjonburgare med västerbottenost, rostade rotfrukter med timjan & rosmarin och rödvinssås

10 lådor
1 h 30 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

Burgare:

  • 300 g portabello
  • 300 g skogschampinjoner
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl kokt fullkornsris
  • 3 dl valnötter
  • 2 dl smakrik ost, t.ex. västerbottenost
  • 3 ägg
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk grönsaksfond
  • 3 msk potatismjöl
  • 0,5 dl fiberhusk
  • salt och peppar
  • Rapsolja till stekning

Rödvinssås:

  • 2 schalottenlökar
  • 2 skivade morötter
  • 3 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk råsocker
  • 1,5 dl balsamvinäger
  • 9 dl rött vin
  • 5 msk grönsaksfond
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 l vatten
  • 4 tsk maizena
  • salt och peppar

Rotfrukter:

  • 1 kg rotselleri
  • 1 butternutpumpa
  • 500 g morötter, ca 5 stora
  • 500 g betor, olika sorter, ca 10 små
  • 350 g palsternacka, ca 5 medelstora
  • salt och peppar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 kruka timjan

SÅHÄR GÖR DU:

Svampburgare:

  1. Koka riset. 
  2. Mixa eller hacka svampen grovt. Finhacka löken och blanda med svampen. Pressa ner vitlöken och blanda i riset.
  3. Mixa eller hacka valnötterna och riv osten grovt. Häll över i svampblandningen. 
  4. Knäck i äggen och blanda i soja, fond, potatismjöl och fiberhusk. Salta och peppra.
  5. Forma till burgare och stek i stekpanna ca 3 min på vardera sida. 

Rödvinssås:

  1. Finhacka schalottenlöken och skiva moroten. Bryn i smör i en kastrull tills den mjuknat och fått färg.
  2. Rör i tomatpurén och låt fräsa ytterligare någon minut. Häll därefter i sockret, vinägern och vinet och låt koka tills en del av vätskan kokat bort (ca 15 min).
  3. Tillsätt fond, soja och späd med vatten. Låt reduceras tills den börjar tjockna (ca 10 min).
  4. Sila bort grönsakerna och red såsen med maizena och smaka av med salt och peppar.

otfrukter:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala alla grönsaker och hacka / skiva grovt. Lägg på en plåt och ringla över olja. Salta och peppra. 
  3. Rosta i 25 min. Öppna, rör om på plåten och tillsätt grovt hackad timjan och rosmarin och rosta i ytterligare 5-10 min.

Thairisotto med edamame och haricot verts

DSC_0361.jpg
DSC_0370.jpg
DSC_0373.jpg
DSC_0389.jpg

Thai-risotto? Det har jag aldrig smakat eller sett, men borde väl vara gott? Ibland får man bara en sån där idé på en rätt som kanske låter lite konstig och som handlar om att man måste testa sig fram. Jag älskar ju alla typer av ris - rött, svart, fullkorns eller vanligt. Jag älskar asiatiska influenser. Så varför inte. Och den blev verkligen supergod och härligt mättande!

För en ännu snabbare av denna förkokar du riset tills det mjuknat men fortfarande har lite kärna kvar. Då behöver du bara halva mängden vätska i själva receptet. Dvs 1 burk kokosmjölk och 2 dl vatten ungefär. Men späd gärna så att du får den konsistens du gillar!

Thairisotto med edamame och gröna bönor

6 matlådor
60 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

  • 500 g / 6 dl rött ris
  • 2 gul lök
  • 1 röd chili
  • 2 cm ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk röd currypasta
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 0,5 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 limeblad
  • 2 dl parmesan
  • 200g haricot verts
  • 500 g edamamebönor
  • 1 kruka koriander
  • 1 paket salladslök
  • 1 lime

SÅHÄR GÖR DU:

  1. Finhacka lök, chili, ingefära och vitlök. Fräs i olja tills den mjuknar. Tillsätt sedan curryn och låt fräsa ytterligare, ca 1 minut, därefter häller du i riset och fortsätter fräsa i 2-3 min. 
  2. Häll i halva mängden kokosmjölk, buljong och limeblad och låt koka upp och låt puttra på, späd med resterande vätska eftersom. Koka i ca 35-40 min, eller tills riset känns lagom kokt. 
  3. Ta ur limebladen och blanda upp risotton med parmesan.
  4. Grovhacka haricot vertsen. Fräs tillsammans med edamamebönorna i lite olja.
  5. Servera risotton med lime, koriander, hackad salladslök och bönorna.

 

Overnight quinoa på två sätt

DSC_0338.jpg
DSC_0320.jpg
DSC_0335.jpg
DSC_0329.jpg

Overnight quinoa med hallon och mango

Ingredienser för 1 portion
Över natten + 10 min

DET HÄR BEHÖVER DU: 

  • 1 dl kokt quinoa
  • 1 dl havregryn
  • 1 msk chiafrön
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 0,5 tsk stevia
  • 3 dl havemjölk
  • 0,5 dl hallon
  • 0,5 dl hackad mango, ca 1 halv

SÅHÄR GÖR DU:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt halva mängden mjölk och rör om.

För gröt: Häll upp direkt i burkar och in i kylen eller låt stå i bunken över natten och portionera ut på morgonen. Häll på resten av mjölken på morgonen och rör om. Toppa med hallon och mango.

För smoothie: Häll i alla ingredienser, inklusive resten av mjölken, hallon och mango i en matberedare eller mixer och mixa loss till en jämn smoothie!

Semmelpannkakor (bovete & mandel)

DSC_0245.jpg
DSC_0265.jpg
DSC_0219.jpg

Finns det något godare än semlor? Det tycker inte jag! / Tjejen som åt mandelmassa direkt från korven på Vasaloppet 2014.

Jag hade en omröstning på Instagram om vilket recept folk var mest sugna på - Semmelgröt eller semmelpannkakor? Semmelpannkakorna vann överlägset med 68% VS 32%. Kan bli att jag testar gröten också, för jag är så pepp på den. Men här kommer pannkakorna.

Testade både med ägg och utan ägg. Var tveksam på hur det skulle bli utan men till min förvåning blev de veganska pannkakorna bättre än de vegetariska. Då är ju valet solklart!

 

Semmelpannkakor

4 portioner, ca 8 pannkakor (2 var)
30 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

Pannkakor

  • 3 dl bovetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk steviaströ
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 4 dl havremjölk
  • 2 msk kokosolja

Sockerfri mandelmassa

  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl hackad sötmandel
  • 2 msk steviaströ
  • 1 dl havremjölk
  • 1 droppe bittermandelextrakt

Kokosgrädde

  • 1 burk kokosgrädde, eller vanlig grädde, whatever you like
  • 1 krm vaniljpulver

SÅHÄR GÖR DU:

  1. Blanda de torra ingredienserna till pannkakorna. Därefter häller du i mjölken och blandar om till en jämn smet. Stek pannkakorna i kokosolja på vardera sida ca 2 min.
  2. Blanda ingredienser till mandelmassan. Checka konsistensen och tillsätt eventuellt lite mer mjölk om du vill att massan ska vara lösare.
  3. Separera den tjocka krämiga delen av kokosgrädden från den vattniga. Spara det vattniga till något annat, t.ex. som vätska i en chiapudding. Vispa grädden med vaniljpulvret tills den blir fluffig. (OBS den kommer inte att bli som vispgrädde!)

 

Pumpa- & morotssoppa

DSC_0137.jpg
DSC_0145.jpg
DSC_0167.jpg

Älskar att laga mat där det inte är så noga! Som med soppor. Du ska liksom mala ner allt i en mixer senare, det spelar ingen roll om det blir lite off med mängderna eller om du råkar ha i en någon lite halvseg morot. Kasta ner lite vad du har hemma  bara!

Så blev det den här veckan. Ibland är det kul att laga 3 rätter till matlådorna så att man får ytterligare variation. Kan bli lite tradigt med samma sak till både lunch och middag hela veckan så då är en soppa perfekt att bryta in med.

Vi hade shoppat på oss en massa butternut squash/pumpa så det var ett toppenläge för en lite spicy pumpasoppa.

Fick världens finaste kommentar på Instagram från en följare som satte fingret på spiken:
"Tack igen för superbra recept! Du har så bra, nyttiga och enkla recept på saker som jag alltid har hemma och det är så himla skönt för en som jag som tycker det där med matlagning är något nödvändigt ont. Verkligen food for flow! Jag hade även fryst mango i min gryta och det blev 👌🏽". EXAKT SÅ! Det är spot on budskapet jag vill sprida. Jag vet, för jag känner likadant, att matlagningen bara är ett nödvändigt ont i vardagen. Man vill få det överstökat och bara slippa. Man vill ju få tid över till att leva livet och det är då det är så skönt att förbereda, planera och se till att ha maten lagad för veckan så att man har utrymme för att göra det man vill. MAT FÖR FLYT! Laga en soppa vetja!

Pumpa- & morotssoppa med kokosmjölk

8-10 portioner
1 h

DET HÄR BEHÖVER DU:

  • 700 g pumpa
  • 700 g morot
  • 2 msk rapsolja
  • 2 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 cm ingefära
  • 1-2 röd chili
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 5 dl vatten
  • 3 msk grönsaksfond (2 buljongtärningar)
  • 1 tsk paprikapulver
  • Salt och peppar
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 kruka koriander 

SÅHÄR GÖR DU:

  1. Skär pumpa och morot i bitar.
  2. Finhacka lök, vitlök, ingefära och chili och fräs i 5 min i olja. Tillsätt sedan pumpa och morot och fortsätt fräsa tills den mjuknat och fått färg - ytterligare 15 min. Se till att röra om. Häll på kokosmjölken, och lite vatten (ca 2-3 dl) och låt sjuda i 10 min.
  3. Mixa i omgångar i en matberedare eller mixer. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt fond och krydda.
  4. Servera med frön och koriander.

Kikärtscurry

DSC_0118.jpg
DSC_0113.jpg
DSC_0109.jpg

Kikärtscurry med fullkornsris och svart ris och salladsärtor

5 matlådor
60 min

DET HÄR BEHÖVER DU

  • 2 dl svartris
  • 2 dl fullkornsris
  • 2 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 cm färsk ingefära
  • 2 paket kikärtor
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander, malen
  • 1 tsk kanel
  • Salt och peppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 paket á 400g krossade tomater
  • 100 g färsk spenat
  • 1 krukor koriander
  • 5 salladslökar
  • 250 g salladsärtor

SÅHÄR GÖR DU:

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Det är självklart inte nödvändigt att använda båda sorternas ris men det var jäkligt gott med blandningen. 
  2. Finhacka lök och ingefära och skölj av kikärtorna. Hetta upp oljan i en stor panna eller gryta och tillsätt lök, ingefära och pressa i vitlöken. Fräs tills den mjuknat och fått färg. Tillsätt kryddorna, rör om och låt fräsa ytterligare någon minut.
  3. Fortsätt med att röra ner tomatpurén och sedan de krossade tomaterna och kikärtorna. Låt puttra i 10-15 min tills tomatsåsen reducerats lite. Tillsätt spenaten mot slutet och låt den tillagas tills den mjuknat.
  4. Servera med ris, salladslök, koriander och salladsärtor.

Scrambled tofu wraps + min första receptvideo

DSC_0079-2.jpg
DSC_0072.jpg

Jag har gjort min första recept-video!! 

Det har verkligen varit en milstolpe i mitt eget innehålls-skapande som jag har dragit ut på länge. En sån grej där man bara behöver riva av plåstret och köra, inte tänka. Själva filmandet visste jag att jag kunde naila, det är ju klippandet som är det kluriga, och det tog mig en heldag. Men då gjorde jag lite extra för att lära mig grunderna i programmet Adobe Premiere Pro som jag använder. Kan jag titulera mig youtuber nu? ;) Och jag som verkligen brinner för att fler ska få mer flow i livet upplevde verkligen flow igår när jag satt och jobbade med videon. Flow uppstår ju när man jobbar med något som ligger precis på gränsen av sin förmåga. Inte för lätt - då blir man uttråkad. Inte för svårt - då blir man stressad och frustrerad. Det var självklart svårt, men samtidigt slukade uppgiften mig totalt och jag försvann för en stund in i det kreativa. Så fantastisk känsla, som jag bär med mig in i dagen.

Nog om det! Nu kan iaf förvänta er att få lite mer recept i videoform, och kanske lite behind the scenes. Kul va?

Till receptet....

Wa wa we wa vad gott det här var! De här wrapsen funkar lika bra till lunch eller middag, men jag tyckte de passade perfekt till frukost, de dagar man är sugen på något lite saltare / matigare. Jag är såld! Hade inte testat scrambled tofu tidigare, men så gott. Så vill man inte äta med wraps funkar den här tofu-röran lika bra i sig själv.

Den här gången testade jag ICAs nya chiawraps. Så sjukt goda! Vi kommer inte köpa några andra tortillas i fortsättningen kan jag säga. Jag går ju fortfarande och drömmer om LA's utbud av tortillas och wraps dock. Går man in på Erewhon i Venice har de en lång hylla endast med olika sorters wraps. Har seriöst funderat på att börja tillverka och sälja i Sverige, men samtidigt inte orkat ta tag i det här med livsmedelsproduktion. Men någon annan kan gärna få ta tag i detta! För vi saknar bra wrap-alternativ i Sverige tyvärr. Om man inte gör dem själv. Men så satsig är tyvärr inte jag.

Jo förresten, varför skriver jag mina recept för 5 ingredienser istället för 4 som är mer vanligt? Jo, därför att mina recept oftast är tänkte som meal prep. Dvs att de går att förbereda redan på söndagen/måndagen och sedan är det bara att värma på under veckan, och meal prep-veckan brukar jag räkna på veckodagarna mån-fre. På helgen har iaf inte jag samma behov av meal prep, eller snarare tycker det är mysigt att få laga vad man vill. Därför är recepten för 5 portioner.

Scrambled tofu wraps

5 wraps
15 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

  • 5 wraps
  • 400 g tofu
  • 1 gul lök
  • 1 paprika
  • 2 tomater
  • 2 msk olja
  • 4 salladslökar
  • 2 tsk malen koriander
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 näve färsk koriander
  • 2,5 avocado

SÅHÄR GÖR DU:

  1. Finhacka löken. Tärna tomat och paprika. Smula tofun.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken tills den mjuknat. Tillsätt paprika och fortsätt steka i ytterligare någon minut och därefter tillsätter du tomaterna. 
  3. Tillsätt tofun och kryddorna och fortsätt steka i 2-3 min tills röran gottat till sig.
  4. Strimla salladslöken och hacka avocadon under tiden.
  5. Wrappa upp röran tillsammans med avocado och salladslök i din tortillas och hugg in!

 

Tacoskål med svarta bönor, quinoa, avocado och hemmagjord tacosås

DSC_0403.jpg
DSC_0388.jpg
DSC_0381.jpg

Tacoskål med quinoa, svarta bönor, avocado och hemmagjord tacosås

5 lunchlådor
30 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

Sallad

  • 2,5 dl quinoa (okokt) (jag körde på ICA's blandning vit quinoa, hirs, bovete och amarant)
  • 1 orange paprika
  • 1 msk rapsolja
  • 2 paket svarta bönor
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g spenat
  • 5 avocado
  • 1 kruka koriander

Tacosås

  • 1 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 paket krossade tomater
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk torkade korianderblad
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • Salt och peppar

SÅHÄR GÖR DU:

Sallad

  1. Koka quinoan. 
  2. Finhacka paprika och stek tills den mjuknat i lite rapsolja.
  3. Häll av bönorna, blanda med rapsolja, spiskummin och salt.
  4. Servera med färsk spenat, avocado, koriander och tomatsalsa.

Tacosås

  1. Finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan i en kastrull. Tillsätt tomaterna och låt koka upp. 
  2. Krydda av med chili, paprika, rödvinsvinäger, koriander, spiskummin, honung, salt och peppar.
  3. Koka så länga du pallar tills en del av vätskan reducerats och såsen har blivit söt och god.

Varm vanilj- & kanelgranola med granatäpple, vindruvor och banan

DSC_0213.jpg
DSC_0208.jpg

Det är ej första gången jag delar med mig av denna favorit. Det medges, men den tåls verkligen att upprepas. Helgfavoriten numero uno.

Varm vanilj- & kanelgranola med granatäpple, vindruvor och banan

2 portioner
10 min

Det här behöver du:

  • 2 msk kokosolja
  • 3 dl havregryn
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 dl mandel
  • 1 dl valnötter
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1,5 tsk kanel
  • Smaka av med salt, honung eller stevia.
  • Ha eventuellt i lite vatten om det känns törrt

Såhär gör du:

Smält kokosoljan, häll i alla ingredienser, rosta, rör om och krydda. Till sist smaka av med honung och salt. Ät helst varm med mjölk, typ havremjölk eller Ikaffe och någon go-frukt. Här med granatäpple, banan och vindruvor.

MATFLOW + 10 MIN-MATLÅDA

DSC_0254-2.jpg
DSC_0262-2.jpg
DSC_0248-2.jpg

Matflow handlar som ni vet om att underlätta för dig själv genom att ha maten genomtänkt, hålla det enkelt och framförallt, att ha så mycket som möjligt förberett. Att avbryta det du håller på med för att du är hangry och behöver fundera på vad du ska äta till middag är inte nödvändigt när det finns så många sätt att förenkla och få mer flyt.
 

KNEPEN FÖR MATFLOW

  1. Meal prep eller matlådor såklart! Att förbereda de flesta av veckans måltider, kanske till och med frukost och mellanmål så att det jobbigaste du behöver göra under veckorna är att transportera en låda till jobbet och värma på en låda när du kommer hem. Så jobbigt.
     
  2. Enkla no-fuss-recept som det nedan, som du kan dra ur skjortärmen bara sådär, tar max 30 min att laga och smakar bra.
     
  3. Planera. Om du inte är något fan av att äta uppvärmda matlådor så kan du komma långt på att bara vara förberedd. Så istället för att spendera några timmar på söndagen för att laga matlådor, gör en måltidsplan för veckan. 
     

Oldest tricks in the books som ni märker, men fortfarande no brainers för att få bra flyt i matvardagen. Jobbigt kanske ni tänker? Inte i närheten så jobbigt som att inte veta vad du ska äta när du åker hem från jobbet på onsdag kväll och sitter där med en tallrik fil eller samma sak som du åt förra onsdagen.

Här har du en grej som passar in på alla ovan punkter. Ett no-fuss-recept som passar i matlådan, som du nu kan lägga in i din matplanering. Men allra helst passar detta för de dagar då du failat med planeringen och bara-måste-fixa-något-fort!

Sojabönspasta med pesto och sambal oelek

4 portioner
10 min

Det här behöver du:

  • 1 paket sojabönspasta
  • 4 msk pesto
  • 2 msk sambal oelek
  • Salt
  • 200 g körsbärstomater
  • 120 g ruccula
  • Pumpafrön 
  • Solrosfrön 

Såhär gör du:

Koka pastan, häll av, blanda med pesto, sambal och lite extra salt. Servera sedan med tomater, färsk ruccula som du kan swirla in i pastan som ni ser att jag har gjort på bilden. Gå loss med fröna! Det behövs lite krisp.

Acai bowl med sockerfri granola

DSC_0070.jpg
DSC_0068.jpg

2 portioner acai smoothie-bowl
Ett ungefärligt recept, mängderna är ju inte så noga. Det är det som är det fina med just smoothiebowl

  • 1 paket / 100 g acai (jag kör macacos acai)
  • 2 frysta bananer
  • 2 msk jordnötssmör
  • 2 nävar spenat
  • 1,5 cm ingefära
  • 0,5 tsk vaniljpulver

En batch vanilj-&kanel granola

  • 2 msk kokosolja
  • 3 dl havregryn
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 3 dl blandade nötter - sötmandel, cashewnötter, valnötter
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 tsk stevia

Hetta upp oljan i en stekpanna. Tillsätt havregryn, alla frön och nötter och rosta i ca 2-3 minuter. Rör om så att nötterna inte bränns. Tillsätt kryddorna och stevia och fortsätt röra om. 

Ät gärna ljummen direkt, med en god smoothie bowl, yoghurt eller bananglass. 

Sesam-panerad quorn med rotfrukter, parmesanmajonnäs och grönkålskrisp

DSC_0130.jpg
DSC_0138.jpg
DSC_0134.jpg

Sesampanerad quorn med rotfrukter, parmesan-majonäs och grönkål

Portioner: 4
Tid: 60 min

INGREDIENSER

Rotfrukter

  • 200 g rotselleri
  • 200 g potatis
  • 200 g morötter, 4 medelstora
  • 200 g jordärtskocka
  • 1 msk rapsolja
  • Flingsalt

Sesam-quorn

  • 500 g quornfilé
  • 2 ägg
  • 0,5 dl sesamfrön, blandade svarta och vita
  • Salt
  • Rapsolja att steka i

Rostade chili-valnötter

  • 1 msk rapsolja
  • 120 g valnötter
  • 1 tsk honung
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk salt

Parmesanmajonäs

  • 2 äggulor 
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 dl parmesan, riven

Grönkål

  • 100 g grönkål
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk chilipulver

Tillbehör
Kokta durrakorn - om man vill! 

INSTRUKTIONER

Rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 200°C. 
  2. Skala och ansa rotselleri och morötter. Skär upp morötterna i grova stavar, tärna rotsellerin grovt, halvera potatisarna, skölj av jordärtskockan och häll över i en skål. Ringla över olja och salta, blanda runt och häll över på en plåt.
  3. Rosta i ugnen tills de mjuknat och fått färg, ca 30 min.

Sesam-quorn
Tina quornet och skär på längden till tunna stavar. Doppa först bitarna i vispat ägg och rulla dem sedan i sesamfrön och salt så att det täcker. Stek quornet i olja tills det fått färg.

Rostade chili-valnötter
Hetta upp olja i en stekpanna, häll över valnötterna och rosta i ca 1 min under omrörning. Ringla över honungen, salta och krydda med chili.

Parmesanmajonäs
Häll upp äggulorna i en skål tillsammans med vitvinsvinäger och salt. Vispa och häll långsamt i oljan i en stadig stråle tills majonäsen fått en fast konsistens. Häll i parmesanen! Mums!

Grönkål
Grovhacka grönkålen och lägg i en skål. Ringla över olja och krama grönkålsbladen tills de mjuknar lite. Lägg över på en plåt, salta och krydda med chilipulver.

Vegansk pad thai

DSC_0191.JPG
DSC_0178.JPG

 

Mums-fili-fucking-baba säger jag! Den godaste pad thaien jag ätit var tro det eller ej inte på en härlig strand i Phuket eller på en skön bakgata i Bangkok. Nej, den godaste pad thaien åt jag på Mama Ye's i Liljeholmen. Så freaklicious delicious! Massor med hackade jordnötter, en härlig chiliblandning och såklart koriander. Helt underbar. Inspirerad av den slängde jag ihop en egen.

Okej, jag ljuger faktiskt. När jag lagade detta så hade jag i lite fisksås, så helt veganskt blev det inte. Men det är helt okej att utesluta och köra lite mer soja bara.


Vegansk pad thai

Portioner: 4
Tid: 30 min
 

INGREDIENSER

  • 250 g risnudlar
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 medelstora morötter
  • 1 gul lök
  • 3 st salladslök
  • 1 msk rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 cm ingefära
  • 400 g fast naturell tofu
  • 2 dl böngroddar
  • 2 msk fisksås
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 lime
  • 1 dl jordnötter
  • 1 kruka färsk koriander

INSTRUKTIONER

  1. Koka risnudlarna någon minut, de behöver inte vara helt genomkokta då de ändå ska ner i pannan sen.
  2. Hacka chilin, riv morötterna, skiva löken och hacka salladslöken.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna, pressa ner vitlöken, finriv ner ingefäran och fräs. Häll ner morötterna och löken och stek tills de mjuknat.
  4. Tillsätt böngroddarna och salladslöken.
  5. Häll ner risnudlarna i pannan, smula över tofun och blanda om så mycket du bara orkar.
  6. Smaksätt hela baletten med fisksås (eller inte fisksås) och soja. 
  7. Servera med limejuice, hackade jordnötter och massor med koriander.

Chèvre chaud

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Men hörni alltså. Den här salladen.

En riktig klassiker som jag bara har dissat helt utan anledning. Nu blir jag mest besviken på mig själv att jag underskattat detta under så många år av mitt liv. Aldrig igen.

Samtidigt har även jag fallit dit och har några chevre chaud-minnen.

Till exempel en kväll i London. Jag var på en av mina ensam-resor som PR-ansvarig på Lifesum, och skulle äta en ensam-middag. Jag kunde absolut ingenting om London, och jag befann mig mitt i de värsta turiststråken då mitt hotell låg där. Så jag svängda in på ett typiskt neutralt café, skulle ha kunnat varit i vilket land som helst. Kontinentalt. Men det var ändå speciellt att sitta där och äta en chevre chaud mitt i julrushen i London, helt själv. 

Som sagt, aldrig att jag dissar den igen.

CHEVRE CHAUD

Portioner: 2
Tid: Max 30 min

Ingredienser

  • 2 tomater

  • 0,5 rödlök

  • 100 g blandade gröna blad

  • 1 msk kapris

  • Olivolja

  • Rödvinsvinäger

  • Salt och peppar

  • 4 skivor surdegsbröd, jag valde ett lite grövre

  • 2 msk smör

  • 2 cm tjock bit chevre

  • 1 msk honung

  • Pinjenötter, hur mycket du vill, men kanske 2 msk-isch

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Skiva tomater och rödlök. Blanda med salladsbladen, kapris, olja och vinäger. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
  3. Skiva osten i 4 skivor (0,5 cm). 
  4. Skiva brödet och stek i smör på båda sidor tills skivorna fått färg. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på ostskivorna, ringla över honung och toppa med pinjenötterna. Grädda i ugnen tills osten smält och fått färg, ca 10 min. 
  5. Portionera ut salladen, toppa med brödskivorna och hugg in!

 

Teriyakitofu med wokade gröna & orangea grönsaker och glasnudlar

DSC_0032.jpg

TERIYAKITOFU MED WOKADE GRÖNA & ORANGEA GRÖNSAKER OCH GLASNUDLAR

4 PORTIONER
25 MIN

  • Koka 100 g glasnudlar
     
  • Skär upp 200 g fast naturell tofu i kuber och marinera i 2 msk teriyakisås medans du hackar grönsakerna
     
  • Hacka och stek i 1 msk rapsolja
    • 2 st pak choi
    • 100 g sockerärtor
    • 2 orangea paprikor
    • 4 st salladslökar
    • 2 morötter
       
  • Världens godaste asiatiska dressing
    Finhacka 1 röd chili och blanda med 2 msk soja1 msk sesamolja och 1 msk limejuice. Finriv i 1 cm färsk ingefära och pressa i 1 vitlöksklyfta.
     
  • Blanda om allt, häll på dressing och toppa med Salta rostade cashewnötter (psst! ta hur mycket du vill).
DSC_0063.jpg
DSC_0028.jpg

Svartris- och kidneybönssallad med mosad avokado

DSC_0021.jpg
DSC_0020.jpg
DSC_0006.jpg

Svartris- och kidneybönsallad med mosad avokado

4 portioner
30 min

  • Bön- och rissallad:
    Koka 4 portioner svart ris enligt anvisning på förpackningen, det tar ca 30 min. Hacka under tiden 4 salladslökar och 1 burk / paket kokta kidneybönor
     
  • Mosa 2 avokado, krydda med salt och peppar
     
  • Hacka 1/2 gurka
     
  • Halvera 100 g rädisor
     
  • Ringla på 1 msk sesamolja och 1,5 msk japansk soja