Frukostar

Polenta-gröt

DSC_0620.jpg
DSC_0624.jpg
DSC_0614.jpg

Det är ingen nyhet att jag älskar att testa nya grejer och har aldrig varit den typen av person som kan äta samma frukost dag ut och dag in. Jag vill variera mig och bli lika inspirerad till frukost som lunch och middag.

För någon vecka sedan köpte jag flera påsar polenta till extremt bra pris på matsmart.se (love it!). Att handla där är perfekt för att öppna upp för mer kreativitet i köket. Man får anpassa sina menyer efter vad som finns till bra pris och fundera lite extra på vad kan jag tänkas göra med olika varor. Sojabönor? Inlagda körsbärstomater? Torkad mango?

Den här gången blev det polenta, dvs majsgryn som man traditionellt äter mycket av i Italien. Gröten smakar väldigt likt mannagrynsgröt (mums!). Dock blir den glutenfri tack vare att den är gjord på majs istället för vete. En annan fördel är att majsgrynen är rika på fibrer, vitamin A och andra antioxidanter som betakaroten.

Alltså wow va gott det här var! Så mycket comfy-food-känsla! <3

Polentagröt med stekt banan, hallon, mango och hackad mandel

2 portioner
20 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

  • 2 dl kokosmjölk
  • 4 dl vatten
  • 1 dl polenta
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 0,5 dl hackad sötmandel
  • 1 msk kokosolja
  • 1 banan
  • 1 dl hallon
  • 1 dl hackad mango

SÅHÄR GÖR DU:

  1. Koka upp kokosmjölk och vatten och häll sedan ner polentan. Låta koka upp och sjud under omrörning i ca 5 min. Smaksätt med salt och vaniljpulver.
  2. Skiva bananen och hacka mandeln. Hetta upp kokosoljan i en stekpanna. Stek bananen tills den fått färg, tillsätt därefter mandeln och rosta ytterligare i någon minut.
  3. Servera med stekt banan, hallon, mango.

Overnight quinoa på två sätt

DSC_0338.jpg
DSC_0320.jpg
DSC_0335.jpg
DSC_0329.jpg

Overnight quinoa med hallon och mango

Ingredienser för 1 portion
Över natten + 10 min

DET HÄR BEHÖVER DU: 

  • 1 dl kokt quinoa
  • 1 dl havregryn
  • 1 msk chiafrön
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 0,5 tsk stevia
  • 3 dl havemjölk
  • 0,5 dl hallon
  • 0,5 dl hackad mango, ca 1 halv

SÅHÄR GÖR DU:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt halva mängden mjölk och rör om.

För gröt: Häll upp direkt i burkar och in i kylen eller låt stå i bunken över natten och portionera ut på morgonen. Häll på resten av mjölken på morgonen och rör om. Toppa med hallon och mango.

För smoothie: Häll i alla ingredienser, inklusive resten av mjölken, hallon och mango i en matberedare eller mixer och mixa loss till en jämn smoothie!

Semmelpannkakor (bovete & mandel)

DSC_0245.jpg
DSC_0265.jpg
DSC_0219.jpg

Finns det något godare än semlor? Det tycker inte jag! / Tjejen som åt mandelmassa direkt från korven på Vasaloppet 2014.

Jag hade en omröstning på Instagram om vilket recept folk var mest sugna på - Semmelgröt eller semmelpannkakor? Semmelpannkakorna vann överlägset med 68% VS 32%. Kan bli att jag testar gröten också, för jag är så pepp på den. Men här kommer pannkakorna.

Testade både med ägg och utan ägg. Var tveksam på hur det skulle bli utan men till min förvåning blev de veganska pannkakorna bättre än de vegetariska. Då är ju valet solklart!

 

Semmelpannkakor

4 portioner, ca 8 pannkakor (2 var)
30 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

Pannkakor

  • 3 dl bovetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk steviaströ
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 4 dl havremjölk
  • 2 msk kokosolja

Sockerfri mandelmassa

  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl hackad sötmandel
  • 2 msk steviaströ
  • 1 dl havremjölk
  • 1 droppe bittermandelextrakt

Kokosgrädde

  • 1 burk kokosgrädde, eller vanlig grädde, whatever you like
  • 1 krm vaniljpulver

SÅHÄR GÖR DU:

  1. Blanda de torra ingredienserna till pannkakorna. Därefter häller du i mjölken och blandar om till en jämn smet. Stek pannkakorna i kokosolja på vardera sida ca 2 min.
  2. Blanda ingredienser till mandelmassan. Checka konsistensen och tillsätt eventuellt lite mer mjölk om du vill att massan ska vara lösare.
  3. Separera den tjocka krämiga delen av kokosgrädden från den vattniga. Spara det vattniga till något annat, t.ex. som vätska i en chiapudding. Vispa grädden med vaniljpulvret tills den blir fluffig. (OBS den kommer inte att bli som vispgrädde!)

 

Scrambled tofu wraps + min första receptvideo

DSC_0079-2.jpg
DSC_0072.jpg

Jag har gjort min första recept-video!! 

Det har verkligen varit en milstolpe i mitt eget innehålls-skapande som jag har dragit ut på länge. En sån grej där man bara behöver riva av plåstret och köra, inte tänka. Själva filmandet visste jag att jag kunde naila, det är ju klippandet som är det kluriga, och det tog mig en heldag. Men då gjorde jag lite extra för att lära mig grunderna i programmet Adobe Premiere Pro som jag använder. Kan jag titulera mig youtuber nu? ;) Och jag som verkligen brinner för att fler ska få mer flow i livet upplevde verkligen flow igår när jag satt och jobbade med videon. Flow uppstår ju när man jobbar med något som ligger precis på gränsen av sin förmåga. Inte för lätt - då blir man uttråkad. Inte för svårt - då blir man stressad och frustrerad. Det var självklart svårt, men samtidigt slukade uppgiften mig totalt och jag försvann för en stund in i det kreativa. Så fantastisk känsla, som jag bär med mig in i dagen.

Nog om det! Nu kan iaf förvänta er att få lite mer recept i videoform, och kanske lite behind the scenes. Kul va?

Till receptet....

Wa wa we wa vad gott det här var! De här wrapsen funkar lika bra till lunch eller middag, men jag tyckte de passade perfekt till frukost, de dagar man är sugen på något lite saltare / matigare. Jag är såld! Hade inte testat scrambled tofu tidigare, men så gott. Så vill man inte äta med wraps funkar den här tofu-röran lika bra i sig själv.

Den här gången testade jag ICAs nya chiawraps. Så sjukt goda! Vi kommer inte köpa några andra tortillas i fortsättningen kan jag säga. Jag går ju fortfarande och drömmer om LA's utbud av tortillas och wraps dock. Går man in på Erewhon i Venice har de en lång hylla endast med olika sorters wraps. Har seriöst funderat på att börja tillverka och sälja i Sverige, men samtidigt inte orkat ta tag i det här med livsmedelsproduktion. Men någon annan kan gärna få ta tag i detta! För vi saknar bra wrap-alternativ i Sverige tyvärr. Om man inte gör dem själv. Men så satsig är tyvärr inte jag.

Jo förresten, varför skriver jag mina recept för 5 ingredienser istället för 4 som är mer vanligt? Jo, därför att mina recept oftast är tänkte som meal prep. Dvs att de går att förbereda redan på söndagen/måndagen och sedan är det bara att värma på under veckan, och meal prep-veckan brukar jag räkna på veckodagarna mån-fre. På helgen har iaf inte jag samma behov av meal prep, eller snarare tycker det är mysigt att få laga vad man vill. Därför är recepten för 5 portioner.

Scrambled tofu wraps

5 wraps
15 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

  • 5 wraps
  • 400 g tofu
  • 1 gul lök
  • 1 paprika
  • 2 tomater
  • 2 msk olja
  • 4 salladslökar
  • 2 tsk malen koriander
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 näve färsk koriander
  • 2,5 avocado

SÅHÄR GÖR DU:

  1. Finhacka löken. Tärna tomat och paprika. Smula tofun.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken tills den mjuknat. Tillsätt paprika och fortsätt steka i ytterligare någon minut och därefter tillsätter du tomaterna. 
  3. Tillsätt tofun och kryddorna och fortsätt steka i 2-3 min tills röran gottat till sig.
  4. Strimla salladslöken och hacka avocadon under tiden.
  5. Wrappa upp röran tillsammans med avocado och salladslök i din tortillas och hugg in!

 

Overnight choklad-oats med blodapelsin

DSC_0018-2.jpg
DSC_0029-2.jpg
DSC_0034-2.jpg

Det är inte alla veckor jag satsar så pass att jag även förbereder frukost. Men hojhojhoj så skönt det är de gånger jag gör det! Morgontrött som man är så kan man ju få unna sig lite extra flow en februarimorgon tycker jag, och för det funkar är ju overnight oats ECCELLENTE! 👌🏼 Kan förmodligen inte bli smidigare. 

Här med choklad! Va choklad? Ja choklad! På tal om att unna sig liksom. Om man vill boosta ytterligare kan man välja raw kakao, som är mindre processat och därför har kvar ännu mer näring som t.ex. antioxidanter, men jag tycker det räcker fint med vanlig kakao.

Overnight choklad-oats med blodapelsin

5 burkar
10 min

DET HÄR BEHÖVER DU:

  • 2 bananer
  • 1 liter mjölk. Jag använde Ikaffe.
  • 5 dl havregryn
  • 7,5 msk chiafrön
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 5 msk kakao
  • 1 tsk salt
  • (5 skopor ärt- & havreprotein päron)
  • 5 blodapelsiner

SÅHÄR GÖR DU:

Mosa bananerna i en skål. Tillsätt mjölk och alla torra ingredienser och blanda om. Häll upp i burkar eller lådor. Ställ in i kylen, låt stå minst över natten. Servera med grovt hackade blodapelsiner. 

___________

Lite notes för receptet:

  • Proteinet är helt ok att skippa. Jag gillar att tillsätta det för en lite mer balanserad frukost, med alla makronutrienter.

  • Bananen är det som ger sötma, ha i lite extra honung om ni tycker det saknas lite av det söta.

  • Kom ihåg att om ni tycker gröten känns för tjock på morgonen när det är dags så är det enkelt att bara röra i lite extra mjölk och få till den konsistens som tilltalar dig.

Varm vanilj- & kanelgranola med granatäpple, vindruvor och banan

DSC_0213.jpg
DSC_0208.jpg

Det är ej första gången jag delar med mig av denna favorit. Det medges, men den tåls verkligen att upprepas. Helgfavoriten numero uno.

Varm vanilj- & kanelgranola med granatäpple, vindruvor och banan

2 portioner
10 min

Det här behöver du:

  • 2 msk kokosolja
  • 3 dl havregryn
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 dl mandel
  • 1 dl valnötter
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1,5 tsk kanel
  • Smaka av med salt, honung eller stevia.
  • Ha eventuellt i lite vatten om det känns törrt

Såhär gör du:

Smält kokosoljan, häll i alla ingredienser, rosta, rör om och krydda. Till sist smaka av med honung och salt. Ät helst varm med mjölk, typ havremjölk eller Ikaffe och någon go-frukt. Här med granatäpple, banan och vindruvor.

Acai bowl med sockerfri granola

DSC_0070.jpg
DSC_0068.jpg

2 portioner acai smoothie-bowl
Ett ungefärligt recept, mängderna är ju inte så noga. Det är det som är det fina med just smoothiebowl

  • 1 paket / 100 g acai (jag kör macacos acai)
  • 2 frysta bananer
  • 2 msk jordnötssmör
  • 2 nävar spenat
  • 1,5 cm ingefära
  • 0,5 tsk vaniljpulver

En batch vanilj-&kanel granola

  • 2 msk kokosolja
  • 3 dl havregryn
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 3 dl blandade nötter - sötmandel, cashewnötter, valnötter
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 tsk stevia

Hetta upp oljan i en stekpanna. Tillsätt havregryn, alla frön och nötter och rosta i ca 2-3 minuter. Rör om så att nötterna inte bränns. Tillsätt kryddorna och stevia och fortsätt röra om. 

Ät gärna ljummen direkt, med en god smoothie bowl, yoghurt eller bananglass. 

Bakad banangröt med kardemumma och kanel

DSC_0156.jpg
DSC_0181.jpg
DSC_0177.jpg

Som jag tidigare nämnde så fick jag chansen att testa några airfryers / luftfritöser från OBH Nordica och Tefal tidigare i år, och jag måste bara säga att jag är hooked på det här med luftfritös!

Jag hade förmodligen inte tagit mig för att köpa en om jag inte fått möjlighet till detta samarbete så det är verkligen superkul att det dök up, men vill poängtera att detta tips är helt utanför mitt samarbete med dem. Jag råkade helt enkelt genuint gilla produkterna och vill därför tipsa om Tefal Fry Delight FX1000. Det går så himla bra ihop med min filosofi om matflow. Allt som kan underlätta för matlagningen, så att det blir känns så smidigt och bekymmerslöst som möjligt är värt att testa. En storfavorit redan är att skära upp lite tomat, lök och zucchini och slänga ner så sköter den jobbet och snart har du ett gott och saftigt tillbehör till i princip allt.

Och morgongröten har fått sig en helt magisk twist då jag kan göra bakad gröt i oändliga variationer i små portionsformar, som den här banangröten som påminner ett makalöst saftigt bananbröd.

Bakad banangröt med kardemumma och kanel

  • 2 bananer
  • 1 dl oatly ikaffe eller annan mjölk
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl valnötter
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk kardemumma, malen
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 krm salt

Mosa bananen, spara lite för att skiva och toppa med. Blanda den mosade bananen med ikaffe, havregryn, grovt hackade valnötter och resten av ingredienserna. Baka i ugnen i 10 min eller tills börjat börjat sätta sig och få färg på 200 grader eller i mikron på hög effekt ca 2 min eller som jag, ca 10 min i en air fryer. 

Bakad banan- & chokladgröt med kokos

DSC_0103.jpg
DSC_0099.jpg
DSC_0090.jpg

Jag gjorde ett samarbete där jag skulle testa ut recept med luftfritöser (airfryers). Alla recept test-lagades hemma och tanken var att det skulle göras huvudrätter, men jag vaknade upp en morgon med en så självklar känsla av att det måste ju även gå att göra magiska frukostar i luft-fritösen.

Jag slängde ihop en klassiker som jag gjorde mycket förut - choklad-mugcake! Slängde fram ett gäng portionsformer och gick loss spontant. Det är det som är det fina med mug cakes. För en som jag som inte gillar när det blir för noggrant på grammet, som ofta med bakning så känns det här easy peasy! Det slutar bra oavsett vad du slänger i känns det som.

Det har redan blivit en snabb-frulle-favorit här som är så go att variera! Här kommer ett ungefärligt släng-ihop-recept med en massa kokos och nötter från igår morse. Ja förresten, jag lovar det funkar lika bra att att köra dessa några minuter i mikron eller ugnen. De får dock inte samma krispiga yta som i fritösen. 

2 banan-& chokladgrötskakor ;)

  • 1 mosad banan
  • 1 dl oatly ikaffe eller annan mjölk
  • 0,5 msk honung, eller annan sötning du gillar, jag körde faktiskt på kokossocker här men det kan vara lite drygt att få tag på så ta det du har.
  • 1 msk chiafrön
  • 1 dl kokos
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl nötter t.ex. valnötter, cashewnötter, mandlar
  • 2 msk kakao
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk bakpulver

Blanda ihop och tjingeling in i mikron 1-2 min, ugnen ca 10 på 175 grader eller fritösen ca 10.

Grön lite bitsk och spontan smoothie

IMG_20171124_083954_243.jpg

De flesta strider när det gäller kost är onödiga. Men här har ni en riktigt onödig en! "Är gröna smoothies verkligen hälsosamma?" Jag brukar ju då säga att ett riktigt jäla toppenknep för att boosta på hälsan lite är att lägga till just en grön smoothie, eller ja, ät mer frukt och grönsaker helt enkelt.

NÄHÄ? Jag vet, det blir boring att höra till slut.

Men i dessa "varför är jag sjuk hela tiden?"-tider, så kan det faktiskt vara så pass enkelt va. För mig handlar det om att jag när det är såhär myzzzigt väder så söker jag mig till mer comfort food. Jag menar, det är ett skämt! Jag har ätit som att jag har varit bakis varje dag i en månad.

*Åh, vore gott med lite toast....*

*Ge mig bröööööd!*

*OOOOOST!*

Och det är ju tråkigt. För jag blir inte direkt så myzzzig av det! Och immunförsvaret galopperar inte av lycka va. 

Då får man ta tag i saken. Jag valde smoothie-vägen, och gör en sån nu åtminstone varannan dag. Keep it simple. 

INGREDIENSER (den här gången, nästa gång blir det nåt annat, beroende på vad jag har i kylen, för jag ba råkar ha en massa grönkål och ingefära liggandes på random här hemma, alltid):

  • 0,5 mango
  • 0,5 banan
  • Lilla högen spenat, typ 2 nävar 
  • 1 liten näve grönkål, bara några blad sådär
  • 0,5 msk riven ingefära
  • 1/4 pressad citron isch

MIX IT MASTER!

Kanel- & kardemummachia med vaniljig rabarberkompott

upload.jpg

JAMEN SÅ GOTT!

Helt enkelt.

Jag hakade på trenden, föll av den, och kände nu igen att det var ju faktiskt inte bara en trend. Chiapudding är en sjukt bra grej. Så krämigt, så spännande, så lätt att variera.

Och rabarberkompott då? Behövs inga ord. Rabarber och vanilj är så mumma.

CHIAPUDDING MED SMAK AV KARDEMUMMA & KANEL RABARBERKOMPOTT

2 portioner
30 min och en natt
(Båda blir godast om du förbereder dem dagen innan)

Ingredienser

Chia:

  • 4 msk chiafrön
  • 4 deciliter mjölk - vilken som helst, jag körde mandelmjölk
  • 1 msk stevia
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • Typ 0,5 dl torkad frukt - jag blandade i torkad papaya och tranbär. 

Kompott:

  • 5 rabarber"stänger" (heter det så?) äh, ca 350 g rabarber
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 msk stevia (sötströ)
  • 1 msk honung
  • 1 msk potatismjöl

Instruktioner

Ansa rabarbern, och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull med vatten och koka i ca 15 min tills rabarbern börjar kräma till sig. Tillsätt vaniljpulver, stevia och honung.

Blanda potatismjöl med någon matsked vatten och rör ner i kompotten. Låt koka upp tills kompotten tjocknar. Låt kallna. 

Blanda ihop ingredienserna till chiapuddingen och låt stå i kylen över natten. Rör om på morgonen och blanda eventuellt i lite mer mjölk om den känns för tjock. 

Blueberry breakfast & My dream morning routine

My dream scenario when it comes to morning routine / breakfast: 

I wake up by the smell of coffee with a hint of cardamum. The coffee maker makes small bubbling sounds in the background. A sound to recognize. I pour up a bottle of cold water, preferably with a little lemon and hit the shower. My morning showers are always super hot, I love to feel all my senses wake up in there while I still feel that my body is bed soft. But the best part, drinking the ice cold water in the hot shower and noticing how I get energized inside and out. Here's a confession: Without my morning water I'm a monster. 

After the shower I just put on something cozy. I crab some coffee with Oatly Ikaffe (Creamy oat milk) that I sip on while I prepare the breakfast. I've already prepared a pan with oats, cinnamon and salt the day before and melted some berries. I can easily get started by pouring in the water and cook it while stirring. I top my oats off with anything I have available at the moment, nuts, seeds, grated coconut, peanut butter, almond milk, a little honey and berries and some vanilla powder. To this I have boiled or scrambled eggs with some avocado, spinach and coriander. 

I eat slooow. I read stuff. I look at stuff. I plan my day. And then I start getting ready. Put on the clothes I've already planned out before and get out the door, still with wet hair. Wet hair, don't care! 

 This is obviously a dream scenario. In real life I run around putting my make up on, burn the oats, spill blueberries on my white shirt, have to change, drink up my coffee before I eat so I get super shaky and nervous. I forget about making my eggs so the oats turns cold before the eggs are finished and I've had the chance to take a photo of it all. But one can always dream that one day the routines will be there. Can

FullSizeRender.jpg
IMG_1620.JPG

This breakfast however was almost like my dream scenario. It tend to get that way when I work at home and the truth is, I'm never as productive as after a morning like this. 

It looks good, what is it? 

Blueberry oats: 

Cook your oats, add blueberries and stir. Top with berries, nut butter, coconut and plant milk of your choice. 

Spicy scramble: 

Heat butter. Scramble the eggs. Top with sriracha sauce and coriander. 

What's your dream morning routine?

Havrekaka med vaniljfrosting

image.jpg

INGREDIENSER

  • 4 dl havregryn
  • 4 ägg
  • 1 msk chiafrön
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 4 dl mandelmjölk
  • 2 d kokosmjölk
  • 0,5 msk bakpulver
  • 0,5 msk stevia
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 skopa (45 g) kaseinpulver vanilj (proteinpulver)
  • 1 dl vatten

INSTRUKTIONER

Värm upp ugnen till 200° C. Blanda samman alla ingredienser i en ugnssäker form. Baka i ugnen i 20 min. Låt kallna, toppa med protein-frostingen och lite bär för en god morgon!

Zoats: Zucchini oats med kiwi & jordgubbar

image.jpg

Har du testat zoats än? En förkortning av zucchini oats och ett väldigt sneaky sätt att få i sig lite extra grönsaker. Jag är en stor förespråkare för dessa små tricks för att få i sig lite extra. Man skulle kunna tro att det bara är barn som behöver luras på dessa sätt men nejnej, det fungerar överraskande bra med vuxna också.

När du använder dig av grönsakstrixen tar du helt enkelt bort alla argument för att inte äta grönsaker för att du inte gillar dem. Det går nämligen inte att säga när man inte ens känner att man äter dem. Ett annat exempel är carrot cake oats, där du river i morötter och kryddar gröten precis som att det vore en morotskaka. Med kanel, kardemumma och vanilja. MAGI! 

Med zoats älskar jag framförallt hur saftig gröten blir. För den modiga blir den till och med lite krispig och härlig om ni låter er vänta mot slutet med att hälla i zucchinin. 

Du behöver inte mycket. Kanske 30 g eller så.

Smoothie bowl med vaniljgranola och frukt

image.jpg
image.jpg
image.jpg

Förra veckan fick vi sällskap, jag och Erik, från två bra vänner och deras lilla bebis - Aldo The Lagotto <3 Vi hade massor att catcha upp på så vi spenderade mestadelen av tiden hängandes på balkongen eller i Tantolunden. 

På söndagen skramlade jag ihop lite av det vi hade hemma och fick ihop en smoothie bowl. Det visade sig få min absolut favoritfärg - aprikos!

En av huvudprinciperna för att få flyt med maten är att alltid ha grejer hemma så att du har möjlighet att vara spontan och slänga ihop något härligt. En av de grejerna som alltid tillför magi är frusen banan - i smoothies eller som glass. 

SMOOTHIE BOWL

INGREDIENSER

  • Fryst banan
  • Frysta jordgubbar
  • Fryst mango
  • Havremjölk

Add everything in a food processor or blender. Let it melt for a 10-15 min to make sure you don't break your beloved machine. Then mix until the frozen fruits turn into a smooth ice-cream like blend <3

VANILJGRANOLA

  • 1 msk smör
  • 4 dl havregryn
  • 1 d pumpafrön
  • 1 dl mandlar
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • 0.5 tsk stevia
  • 0.5 tsk honung
  • 2 msk vatten

Hetta upp smöret i en stekpanna. Tillsätt havregryn, nötter, vanilj och sötning och rosta i några minuter. Häll sedan i lite vatten och rör om.

Eat the smoothie bowl together with the warm granola and some fresh fruits as topping! 

Mandel- & havremuffins med päron, hallon och apelsin

Jag kände verkligen för att äta frukost utomhus igår så vi gjorde några snabba muffins som vi kunde ta med oss. Sockerfria, men minst lika goda. 

image.jpg
image.jpg
image.jpg

Fruktiga mandel- & havremuffins

Portioner: 12-14
Tid: 40 min

INGREDIENSER  

  • 3 dl mandelmjöl
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl valnötter, grovt hackade
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 msk chiafrön
  • 2 msk steviaströ
  • 0,5 tsk salt
  • 4 ägg
  • 2 mosade bananer
  • 1 msk kokosolja
  • 2 dl hallon
  • 0,5 päron, hackat
  • 0,5 apelsin, hackad

 INSTRUKTIONER

  1. Värm upp ugnen till 175 C.
  2. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt ägg och mosad banan och blanda.
  3. Smörj in en muffinsplåt med kokosolja. Portionera ut smeten och pressa ner bär och frukter i smeten. Låt lite sticka upp ur smeten. 
  4. Baka i mitten av ugnen i ca 20 min eller tills de fått färg.

Äggmuffins med soltorkade tomater och broccoli

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg

Jag gillar att hitta nya variationer för mina morgonägg. Ibland kör jag på vanliga sunny side up, ibland kokta med den där perfekta äggulan eller ägg-moln (har ni sett dem?). Den här gången tänkte försöka få med lite mer grönsaker också, och ännu lite mer mättande. Så jag svängde ihop några äggmuffins.

Portioner: 12 muffins
Tid: 20 min

INGREDIENSER

  • 12 ägg
  • 0,5 broccolihuvud, finhackat
  • 150 g soltorkade tomater, fint hackade
  • 6 msk creme fraiche eller oatly fraiche
  • 6 msk riven ost

INSTRUKTIONER

Värm upp ugnen till 200 C. Fördela broccolin och tomaterna i en muffinsform. Toppa grönsakerna med 0,5 msk creme fraiche, salta och peppra. Knäck ett ägg i varje form och toppa med ost. Grädda i ugnen tills äggen är genomkokta. Ca 10-15 min. 

 

Kardemumma- & kanelkvarg med kaneläpplen

image.jpg
image.jpg

Jag gjorde denna till min pojkvän för några veckor sedan och ända sedan dess är det hans go to när det gäller lite lyxigare frukostar, kanske till helgen. Kall kvarg med varma söta äpplen. Japp! Det är lika magiskt som det låter.

INGREDIENSER 

  • 500 g kvarg 
  • 1 tsk steviaströ
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 1 äpple, tunt skuret
  • 1 tsk kokosolja
  • 1 tsk vatten
  • 1 tsk honung

INSTRUKTIONER 

  1.  I en skål, blanda kvarg och halva mängden kanel, kardemumma och stevia. Beroende på hur konsistensen på kvargen är blandar jag oftast i lite vatten för att få den lite krämigare. 
  2. Hetta upp olja i en panna, häll i honung och vatten och låt det börja bubbla. Häll i äppelskivorna och stek i några minuter. Tillsätt sedan med resten av kryddorna och stek äpplena tills de mjuknar. 
  3. Portionera upp kvargen och toppa med de varma söta äpplena. 

Eat breakfast like it's summer!

 Summer oats with egg and spinach muffins

Summer oats with egg and spinach muffins

I eat pretty much the same thing every morning, at least the base. Always 2 eggs, always oats. But the topping, the flavouring and the way I cook it varies - A LOT! Sometimes I bake the oats, sometimes I make overnight oats, sometimes I just make this regular one with a lot of tasty topping. 

This morning I went for a very summer inspired alternative which I love. Mango. Raspberries. Strawberries. 

The eggs deserves it's own little presentation. It's what I call egg muffins. Very simple to make. All you need a muffins pan or small portion sized oven proof dishes. 

Servings: 2 (2 eggs each) 
Time: 20 min

INGREDIENTS:  

  • 4 eggs 
  • 50 g spinach 
  • 1/4 red onion, chopped
  • 1 tsp olive oil
  • salt and pepper 
  • smoked paprika powder 

INSTRUCTIONS: 

  1. Preheat the oven to 200 C / 392 F.
  2. Heat olive oil in a skillet and add the onions. Fry for 1-2 min until a little softer then add the spinach and let soften. Season with salt, pepper and paprika powder. 
  3. Divide the spinach and onions in 4 portions and pour over in the muffins pan. Crack one egg in each. 
  4. Let bake in the oven for 10 min or until the eggs yolks have set. 

 

Vaniljchiapudding med apelsin och chokladkasein

 Vanilla chia with orange and chocolate casein

Vanilla chia with orange and chocolate casein

Servings: 2
Time: 20 min (+ 1 night) 

INGREDIENTS

Chia pudding

  • 4 tbsp chia seeds
  • 5 dl (2 cups) almond milk
  • 1 tsp vanilla powder
  • 1 tbsp granulated stevia

Topping: Chocolate casein creme & orange

  • 2 scoops (á 30 g) chocolate casein powder  '
  • 1,5 dl (2/3 cup) almond milk
  • 1 orange

INSTRUCTIONS

Chia pudding

  1. Combine chia seeds, milk, vanilla and stevia in a bowl. Let soak in the fridge over night (at least 6 hours). 
  2. Take out the chia pudding, stir around and add some more milk if needed. You want a creamy consistency, not too thick and not too loose. You'll learn how you want your pudding eventually. 
  3. Divide the chia pudding in small portion sized bowls or glasses.

Topping

  1. Combine casein powder and the rest of the nut milk in a bowl. Stir into a nice thick cream and put the cream in a pastry bag.
  2. Fillet an orange and chop into even pieces.
  3. Top the pudding with oranges and pipe over the cream for a beautiful finish. For a quicker result you can just place it with a regular spoon. 
  4.  Dessert like breakfast at it's best!