Flow - Vad är det och hur når man det?

FLOW - A mental state in which a person performing an activity is fully immersed in a feeling of energized focus, full involvement and enjoyment in the process of the activity.


Being in the zone / Optimal experience / Being in the pocket / The forever box

 

Jag är fortfarande otroligt fascinerad över det här konceptet och jag tänkte att jag kunde dela med mig lite av varför det är så viktigt. Det dök bara upp för mig för något år sen och jag började läsa allt om flow. Först kanske det bara var att jag tyckte det lät bra, ”food for flow”, ”move for flow” osv men sen blev jag sugen på att faktiskt ta reda på vad som faktiskt menas med flow? Och det var först då som jag blev helt stuck.

Det som framförallt händer ju mer flow vi upplever är att våran inre mobbare tystas ner, och du blir av med ältandet. När det gäller alla saker som bara måste göras, som att diska eller gå och kasta sopor, om du känner ett flow i livet i övrigt så upplever iaf jag att känslan är att du bara gör utan att känna att du gör. Klyschigt men, du lever mer i nuet. För mig är flow ett riktigt life hack deluxe. När jag inte har så mycket av det i övrigt, på jobbet eller i relationer eller vad det nu är, så vet jag iaf att jag kan skapa det genom att t.ex. sticka ut och springa för där har jag redan skillsen, och jag kan verkligen utmana mig. Då kan man lätt skapa den där känslan som sen kommer att sitta i hela dagen oavsett vad jag gör.

Coolaste jag hörde någon säga var ändå ”there’s a biology behind our spirituality”. Sånt triggar mig som fan. Det finns hur många sätt som helst vi kan benämna det här tillståndet och hur vi når dit, men i grund och botten så är det biologi det handlar om. Hur vi på olika sätt lyckas ”hacka” vårt eget mindset och att det leder till en respons i hjärnan där vi lyckas minska på fight or flight-systemet med dess galna cocktail av stresshormoner, och istället öka på endorfin- och dopaminpåslaget. Flow är alltså källkoden till vår inre motivation, då det har förmågan att släppa lös våra mest effektfulla hormoner. 

I och med att man spenderar så mycket tid på jobbet så är flow i det sammanhanget extremt viktigt. På uteslutande alla ställen där jag har jobbat så har man missat den viktigaste ROI-parametern (return on investment) - Flow! Tiden som dina medarbetare spenderar i flow-state är i mina ögon den viktigaste parametern för att mäta hur det går i det dagliga arbetet på ditt företag. Hur ser arbetsmiljön ut? Hur ser schemat ut? Finns det möjligheter till att gå ut och sätta sig och vara utomhus då det är just det som triggar dig till flow? Eller vill du sitta isolerad i timmar i total tystnad för att det är då du som mest produktiv? Då ska du göra det. Hur ser ditt övriga liv ut? Hur mår du? Ju mer flow du har i ditt privatliv desto mer flow på jobbet. Har vi skapat möjligheterna till inneboende motivation? Inneboende motivation kommer om man vet exakt varför man gör något (det finns en tydlig vision), utmaningen känns triggande men jag har också mandatet att göra det på det sätt som jag tror är bäst så självförtroendet finns där och sen måste jag såklart själv också ha skaffat mig de skills som behövs. 

Flow gör det nästintill beroendeframkallande att jobba. Så om chefer lyckades skapa mer flow så har de ett gäng medarbetare runt sig som alla känner sig som vinnare. Jag berättar bara vad jag tror men såhär skulle det iaf funka för mig: 

  • Tydliga mål och tydlig vision: Du ska veta vad du ska göra och vart du är påväg
  • Tydlig plan: Du ska veta hur du ska göra det
  • Tydliga framsteg: Du ska tydligt veta hur det går 
  • Tydligt ansvar: Du ska känna att utmaningen är triggande
  • Tydliga förväntningar: Du ska också känna att du har det som krävs, det är okej om det är precis på gränsen
  • Tydligt arbetssätt: Du ska inte låta något distrahera dig 

Det som är viktigast är att du gör det helhjärtat. Men det kommer du ju att göra oavsett vad det är, bara man når flow tillräckligt ofta. 

För mig kommer fördelen med att driva eget företag eller egna projekt som konsult vara att jag kan se till så att det blir såhär. Jag sätter mina egna mål och planerar. Jag väljer hur jag mäter, och kan snabbt veta hur det går. Jag har ansvaret och sätter mina egna förväntningar och framförallt så väljer jag när, var och hur jag jobbar. Alla förutsättningar för flow finns! <3